Hétvégi pillanatkép a Mars közvetlen közeléből

Vágólapra másolva!
Körülbelül Budapest-Zalaegerszeg távolságban, 250 kilométerre haladt el a Rosetta-űrszonda szombatról vasárnapra virradóra a Mars mellett, miközben felvételeket készített a vörös bolygóról.
Vágólapra másolva!

A Mars-közelítés célja az volt, hogy a bolygó gravitációja lendítsen egyet az Európai Űrügynökség (ESA) űrszondáján (az űrkutatásban e gyakran alkalmazott módszert hintamanővernek is nevezik). A művelet sikerrel zárult, a Rosetta immár nagyobb sebességgel folytathatja útját a Csurjumov-Geraszimenko-üstököshöz, ahová a tervek szerint 2014-ben érkezik meg. (Részletesen lásd korábbi összeállításunkat.)

A manőver során tesztelték a szonda műszereit, számos felvétel és mérés készült a Marsról. Ezekről rövidesen részletesebb összefoglalót adunk a Világűr rovatban, az alábbi két képet "előzetesként" választottuk.

Forrás: ESA

A Mars korongja a közeledő Rosetta felvételén

A felvétel nagyobb méretben

Forrás: ESA

A Rosetta-űrszonda részlete, háttérben a vörös bolygó korongjával. A képet az anyaszondára szerelt leszállóegység kamerája készítette, mindössze 4 perccel a legnagyobb marsközelség előtt

A teljes felvétel, nagyobb méretben

A nemzetközi Rosetta-programban a KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézete, a KFKI Atomenergia Kutatóintézete, illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szélessávú Hírközlő Rendszerek Tanszéke is részt vesz.

További képek és információk az ESA honlapján érhetők el.