Szemétből elektromos áram

Vágólapra másolva!
Olyan hordozható szemétfeldolgozót fejlesztettek ki az USA szárazföldi hadseregének megrendelésére, ami az étel-, a papír- és a műanyaghulladékból energiát képes kinyerni.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Purdue Egyetemen kifejlesztett szerkezettel a hulladékból etil-alkoholt (etanolt), illetve forró gázt állítanak elő, ezekkel pedig elektromos energiát termelnek. A hulladékfeldolgozónak civil alkalmazása is létezik: felhőkarcolókba telepítik, a szemét helyben történő hasznosítására.

A tábori konyhában keletkező hulladékot szétválogatva tárolják, külön-külön gyűjtik a szerves anyagokat, a papírt és a műanyagokat. A következő lépés a hulladékok felaprítása. A szerves anyagokból enzimek és élesztő hozzáadásával etanolt gyártanak, a műanyaghulladékból készített granulátumot pedig egy másik tartályban elgázosítják. A rendszer már elindítása után 1 órával 600 Celsius-fokos gázt szolgáltat. Az etanoltermelés viszont lassabban, csak 6 óra elteltével indul be.

Ezzel a módszerrel naponta kb. 1,3 tonna vegyes hulladékot lehet feldolgozni, melyből csak némi finom hamu marad vissza a műanyagok feldolgozása után, ezt pedig elegendő kétnaponta eltávolítani. A feldolgozó rendszer teherautó méretű, 4 x 2,5 x 2,5 méter.

Forrás: purdue.edu

A párhuzamosan termelt gázból és etanolból egy szokványos dízelgenerátorban állítanak elő elektromos energiát, a hulladékból termelt fűtőanyag pedig kb. 90%-ban képes kiváltani a dízelmotor fűtőolajigényét. A rendszer a termelt villamosenergia kevesebb mint 9%-át igényli csak saját működtetésére, a többi szabadon hasznosítható. A sikeres próbákon átesett prototípus kifejlesztésére közel egymillió dollárt fordított az egyetem. Egy éven belül mintegy háromszázezer dolláros áron fogják sorozatban gyártani.

A civil alkalmazás csak részben lesz azonos a katonaival. Nagy előnye, hogy a felhőkarcolókban keletkezett vegyes hulladékot fel lehet dolgozni helyben, nem kell költeni a szemét elszállítására. A hulladékból nyert gázból és etanolból azonban nem állítanának elő elektromos energiát, hanem az épület melegvízellátásra és fűtésére használnák fel.

Jéki László