A mezei veréb az év madara 2007-ben

Vágólapra másolva!
A mezei verebet választotta az év madarának 2007-ben a Magyar Madártani Egyesület. A faj állománya az utóbbi 3-4 évtizedben drasztikusan csökkent Nyugat-Európában, olyannyira, hogy például Nagy-Britanniában az eredeti létszám 3%-ára csökkent.
Vágólapra másolva!

Magyarországon ma még erős állomány, több mint kétmillió pár található, de a riasztó nyugat-európai trend számunkra is figyelmeztető jel, hisz a csökkenést sokkal könnyebb megelőzni, mint visszafordítani.

Mitől fogynak a verebek?

A mezei veréb agrárterületekhez kötődő madárfaj, amely apróbb rovarokat és gyommagvakat fogyaszt, fiókáit pedig kizárólag fehérjedús sáskákkal, szöcskékkel, hernyókkal, bogarakkal táplálja. Amíg tudja. Mert egy alapos permetezés után szinte egy pillanat alatt eltűnik az a rovartáplálék, amellyel a verébszülők fiókáikat nevelnék. Az intenzív, ipari jellegű gazdálkodás, a fokozott vegyszerhasználat, a veszteségmentes terménybetakarítás miatt Nyugat-Európa számos országában jelentősen szűkült a faj élettere és táplálékbázisa. Ebben nagy szerepe volt az Európai Unió intenzív gazdálkodást támogató Közös Agárpolitikájának (CAP) is, amely bombaként robbant a mezőgazdasági területekhez kötődő madárfajok között, ha nem is kiirtva, de jelentősen megtizedelve állományaikat.

Hol találkozhat mezei verébbel?

Itthon még mindenfelé találkozhatunk mezei verebekkel: ott vannak a gyomos tarlószélen, gyümölcsösökben, öreg temetőkben, ártéri erdők csonkolt füzeseiben és romos tanyaépületeken, és bár nálunk nem kedveli a nagyvárosi miliőt, kisebb telepei megfigyelhetők Budapesten, a Ludovika mögötti Orczy-kertben is. A mezei veréb egyébként a Brit-szigetektől egészen Mandzsúriáig megtalálható. Ázsia déli részén, és Délkelet-Ázsiában más alfajai élnek, Japánban pedig a mezei veréb tölti be a házi veréb szerepét, Tokióban parkokban, épületek zugaiban fészkel.

Forrás: Molnár Zoltán

57 lepke óránként

A mezei veréb rovarokkal eteti fiókáit. Mindkét szülő fáradhatatlanul hordja nekik a táplálékot. 1969-ben Rékási József ornitológus megfigyelte, hogy a szülők óránként ötvenhét amerikai szövőlepkét vittek a fészekhez.

A mezei veréb védelméért természetesen minden kerttulajdonos, földtulajdonos, gazdálkodó is sokat tehet, csupán azzal is, ha megőrzi az idős, odvas fákat, és felhagy a tarlóégetéssel. A meghagyott tarlók, főleg ha már egy kicsit gyomosak, a veréb mellett számos madárfaj - pintyek, kenderikék, tengelicek, citromsármányok - és sok más énekesmadár áttelelését segítik.

Forrás: Prommer Mátyás

Mi alapján választják az év madarát?

A Magyar Madártani Egyesület 27 éve választja meg az év madarát. A döntést mindig alapos mérlegelés előzi meg. A kiválasztás szempontjai különbözőek: a faj tényleges veszélyeztetettsége, hirtelen állománycsökkenés, kiemelt védelmi akció, vagy éppen az aktív védelem népszerűsítése.