Több száz sas telel Magyarországon

2006.01.30. 9:20

Minden eddiginél többet, 354 sast figyeltek meg a madarászok a szokásos január végi felmérésen, az országban telelő sasok száma ennek duplája lehet. Biztató jel, hogy évről évre egyre több sas tölti a telet hazánkban. A tőlünk délebbre található országokban még mindig rendszeresen lőnek le, mérgeznek meg sasokat.

A Magyar Madártani Egyesület (MME) a nemzeti parkokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve, idén januárban már harmadik alkalommal szervezte meg a hazánkban telelő sasok éves számlálását. Az egyidőben történő megfigyelések miatt "sas-szinkronnak" nevezett eseményen 91 helyszínen, országszerte 168 felmérő vett részt. A leggyakoribb sas faj, a korábbiakhoz hasonlóan a réti sas volt (267 példány), de szép számban kerültek elő parlagi sasok is (81), valamint a ritkaságnak számító szirti (4) és fekete sasok (2) néhány példányát is megfigyelték. A madarászok becslése szerint Magyarországon összesen akár 1000 példány réti és parlagi sas is töltheti a telet,  s ezzel hazánk az egyik legjelentősebb telelő területnek számít Európában.

Forrás: Horváth Márton

A magyar puszták és vizes élőhelyek táplálékban gazdag és viszonylag biztonságos telelőhelyet biztosítanak a környező területeken költő sasfajok számára. A madarászok több kiemelten fontos területen etetéssel is elősegítik a madarak áttelelését.

Az ornitológusok szerint biztató jel, hogy évről évre egyre több sas tölti a telet hazánkban, hiszen nálunk jobban biztosítható a növekvő állományok védelme, mint a tőlünk délebbre található országokban, ahol még mindig rendszeresen előfordul a sasok lelövése, megmérgezése.

Hazánkban 150 réti sas, 75 parlagi sas, 35 békászó sas és 5 szirti sas pár költ, míg a törpe és fekete sasok csak ritka vendégek nálunk. A békászó sasok télire Afrikába vonulnak, míg a réti és parlagi sas párok egész évben a költőterületek közelében tartózkodnak, sőt ilyenkor, január végén már sokszor az új fészküket építik (a rétisasok sokszor tél végén már a tojásrakást is megkezdik). A fiatalabb, még nem költő példányok azonban ezeknél a fajoknál is kóborolnak, a körülményektől függően, néha nagy távolságokra is elvonulnak, így például 2005 telén, egy műholdas jeladóval felszerelt parlagi sas Szudánig vonult, míg egy színes gyűrűs példányt Görögországban azonosítottak.

A hazai költő állományokon kívül is sok példány érkezik hozzánk télire, amit számos külföldi gyűrűzési adat is bizonyít. Így például nálunk telelnek parlagi sasok Szlovákiából, réti sasok az északi (skandináv és balti) populációkból, fekete sasok Kelet-Európából, vagy szirti sasok a környező magas hegységekből.

Mind a hat hazánkban rendszeresen előforduló sas faj már több mint fél évszázada fokozottan védett. A parlagi, réti és békászó sasok természetvédelmi eszmei értéke a legmagasabb, 1 millió Ft-os, míg a szirti, fekete és törpe sasok az 500 ezer Ft-os kategóriába tartoznak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK