Vágólapra másolva!
A budapesti állatkert október 1-jén különleges programokkal, október 4-én kedvezményes belépővel várja azokat, akiknek fontos a vadon élő és ház körül tartott állatok védelme. 
Vágólapra másolva!

Az állatok világnapja eredetileg október 4., Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentjének ünnepe, de világszerte, így 1991 óta Magyarországon is minden év októberének első vasárnapján emlékeznek meg róla. A világnapon eredetileg a vadon élő állatok védelmére figyelmeztettek és pusztításuk ellen tiltakoztak, ma már minden védtelen élőlényre felhívják a figyelmet. E napon emlékeznek meg a háztáji állatok világnapjáról is, ami október 2., (a vegetáriánus) Mahátma Gandhi születésnapja.

A Fővárosi Állat- és Növénykert idén állati élményparkkal és számtalan egyéb rendezvénnyel igyekszik emlékezetessé tenni az állatok világnapját. Október 1-jén, vasárnap a családokat várják, október 4-én, szerdán pedig az iskoláknak szerveznek programokat.

Október 1-jén vetélkedő keretében a családok játékos formában tesztelhetik az állatvilággal, az állatok védelmével kapcsolatos ismereteiket. A feladatokat sikerrel teljesítő gyermekek egyórás játszóházi belépőt, valamint egy National Geographic magazint kapnak ajándékba. (A főkaputól induló családi vetélkedőn 10 és 16 óra között lehet részt venni.) A családi vetélkedő mellett arcfestés, valamint kézműves programok is várják az apróságokat. A gyerekek kipróbálhatják magukat origamihajtogatásában, gyöngyfűzésben, bábkészítésben, valamint agyagozhatnak és korongozhatnak is kedvükre.

Ugyancsak október 1-jén kerül sor az állatkerti nevelőszülők napjára. Vasárnapra hirdették meg ugyanis az állatkert lakóit jelképesen örökbe fogadók számára a szülői értekezletet.

Október 4-én, szerdán, a tulajdonképpeni állatok világnapján egész nap egységes árú, kedvezményes, a felnőttjegy árának feléért, azaz 700 Ft-ért megváltható belépőjeggyel látogathatja bárki az állatkertet. A kedvezményes jegy a pálmaház és az akvárium látogatására is feljogosít, ott tehát nem kell külön jegyet váltani.

E napon az állatkert zoopedagógusai 9 és 15 órakor vetélkedőt szerveznek hobbiállatokról és "vad" rokonaikról, s erre iskolák 6-12 fős csoportjainak jelentkezését várják.