Adjon nevet a mamutoknak!

Vágólapra másolva!
Ritka rokoni kapcsolatot hozhatnak létre azok, akik nevet adnak a Balatonakarattyánál júniusban felfedezett két mamut maradványainak. A névjavaslatokat az elkerülő utat építő Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság augusztus közepéig várja levélben vagy e-mailen.
Vágólapra másolva!

A kiírás szerint bárki pályázhat névjavaslatával, de minden pályázó csak egy-egy javaslatot tehet az egyik vagy mindkét állat nevére. A beérkezett ötletek közül háromtagú szakmai zsűri választja ki a legjobbakat. Mivel egyik állat neme sem ismert, és nem is valószínű, hogy a későbbiekben kiderülne, ezért a kiíró a pályázók fantáziájára bízza, hogy fiús vagy lányos hangzású nevet adnak az állatoknak. A két mamut közötti rokoni kapcsolat feltételezés csupán, ezért az egymásra rímelő nevek nem jelentenek előnyt az elbíráláskor.

A nyertes névadók hivatalosan is a mamutok keresztszülei lesznek, amit a Bakonyi Természettudományi Múzeumban kiállított állatok mellett emléktábla örökít majd meg. A keresztszülők emellett állandó belépésre jogosító bérletet kapnak a múzeumba. Maga az Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság (UKIG) pénzdíjat nem ad a legkreatívabb névadónak, a vállalkozások és intézmények felajánlásaikból azonban legfeljebb ötvenezer forintot kaphatnak fejenként a keresztszülők. Az ezen felül befolyó pénzből az UKIG a feltárást végző és majdani kiállító Bakonyi Természettudományi Múzeumot támogatja.

A 71-es út Balatonakarattya és Balatonfűzfő közötti elkerülő szakaszának építése közben június végén találták meg a két mamut legalább tízezer éves csontvázát. Előbb egy mamutborjú, majd pedig egy felnőtt állat csontjai kerültek elő. Az útépítési munkálatokat azonnal leállították, és a zirci Bakonyi Természettudományi Múzeum szakemberei hozzáláttak a ritka lelet mentéséhez.

Kis segítség

Az először föllelt fiatalabb példány az eddigi ismereteink alapján egy mamutborjú, magassága 1,5 méter, agyarának hossza 25 centiméter, neme ismeretlen. A másodjára fellelt kifejlett példány magassága 2,5-3 méter, agyarának hossza 1,25 méter. Az állatok neme nem ismert. 100 év alatt négy jegyzett mamutlelet került elő Magyarországon, ezek közül a mostani a legértékesebb.

Részvételi feltételek

  • A pályázat korhatár nélküli, nyilvános, nem jeligés. Egy pályázó egy mamutra csak egy nevet adhat be.
  • A pályázók a névjavaslatokat levélben, vagy e-mailben juttathatják el a kiírónak.

E-mailben a névjavaslatokat a pályázó nevének és címének pontos megjelölésével 2006 július 20-tól az alábbi címre kell eljuttatni: [email protected]. Az e-mailben feladott névjavaslatokat augusztus 20-án éjfélig kell elküldeni. A levélben feladott pályázatokat 2006. augusztus 17-én éjfélig kell postára adni a feladó pontos megjelölésével az alábbi címre:
Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság
"Mamut névpályázat"
1024. Budapest, Fényes Elek utca 7-13.

  • A Zsűri csak olyan pályázatokat bírál el, amelyekben a pályázó egyértelműen megjelöli, hogy névjavaslatai melyik mamutra vonatkoznak ("kis mamut", "nagy mamut").

MTI/[origo]