Olaszországnak kell a lelőtt medve teteme

Vágólapra másolva!
Olaszország szeretné, ha Németország kiadná annak a barnamedvének a tetemét, amely hetekig tartotta izgalomban a bajor-osztrák határ lakóit, s amelyet Bajorországban lőttek le június 26-án. Arra hivatkoznak, hogy Brúnó olasz területen élt, s egy olasz EU-s projekt is számolt vele.
Vágólapra másolva!

A kétéves Brúnó egy észak-olaszországi természetvédelmi területről csatangolt el, Olaszország ezért formál jogot a maradványaira. A németek, akik jelenleg egy mélyhűtőben tárolják a lelőtt állatot, nem sokkal a kilövése után közölték, hogy valószínűleg egy müncheni múzeumban fogják mutogatni, kitömve. Az olaszok viszont nem szeretnék, ha Brúnó német kiállítási tárgy lenne, annál is kevésbé, mivel állításuk szerint Brúnó annak az EU által finanszírozott projektnek a "szereplője" volt, amely Life Ursus néven a medvék vadon élő populációinak növelésén fáradozik az olasz Alpokban.

Brúnót eleinte nagy ovációval üdvözölték Bajorországban, mivel 170 év után először jelent meg szabadban élő barnamedve a német erdőkben. Később az állat elkezdett úgy viselkedni, ahogy egy medve szokott: juhokat, háziállatokat zsákmányolt, s lakott területeken is megjelent. Werner Schnappauf bajor környezetvédelmi miniszter engedélyezte az állat kilövését, de közben finn medvevadász kutyákkal is megpróbálták elfogni Brúnót - sikertelenül.

A német közvélemény egyértelműen medvepárti, s a kilövés helyett számos más megoldást tudott volna elképzelni. Schnappauf, a miniszter munkatársai, valamint az ismeretlen kilétű vadászok ellen feljelentések érkeznek az illetékes müncheni ügyészségre, s sokan visszamondták az érintett dél-bajorországi vidéken lefoglalt szállásukat. Az üdülőhelyek vendégkönyveiben szaporodnak az olyan típusú bejegyzések, mint: "Gyilkosoknál nem akarunk vakációzni, elutazunk, és soha többé nem jövünk vissza." Berlinben vasárnap "Minden vadász Brúnó-gyilkos" és "Mindannyian Brúnók vagyunk" mottóval mintegy százan tüntettek.