Közelebb az induláshoz az űrrepülőgép

Vágólapra másolva!
Tíz hónappal legutóbbi, nehézségekkel tarkított repülése után a floridai Kennedy Űrközpont szerelőcsarnokából az indítóállványhoz gördült a Discovery űrrepülőgép, miután elvégezték rajta a végső, a korábbi hibákat kiküszöbölő munkálatokat.
Vágólapra másolva!

Bár a javítások utáni teszteredmények kiértékelése még zajlik, az első adatok szerint sikerrel zárultak a mesterséges szélcsatornában végzett üzemanyagtartály-tesztek - nyilatkozta Wayne Hale, a NASA űrrepülőgép-programjának igazgatója.

A Discovery legutóbb 2005. július 26-án hagyta el a Földet, és a Columbia 2003-as tragédiája utáni első űrrepülőgépes küldetés nem volt problémamentes. A Discovery startja során ugyanis a Columbia végzetét okozó eseményhez hasonló lépett fel: szigetelésdarabok váltak le a fő hajtóanyagtartály burkolatáról.

A Discovery a tervek szerint július 1. és 19. között startol, ám konkrét időpontot csak június közepén határozzák meg. A legénység két nőből és négy férfiből áll majd. A küldetés egyik feladata, hogy a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) vigye az Európai Űrügynökség asztronautáját, Thomas Reitert, s ezzel három év után először három tagúra bővüljön az ISS legénysége.