Vágólapra másolva!
Kibújt barlangjából a Sára nevű grizzly a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A néphit szerint tehát rövid télre számíthatunk, árnyékát Sára ugyanis aligha láthatta. A budapesti állatkertben azonban több apró részlet is nehezíti a jósok dolgát.
Vágólapra másolva!

A népi hiedelem szerint ha a medve február másodikán kijön a barlangjából és meglátja árnyékát, akkor visszamegy és alszik tovább, mert hosszú lesz a tél. Ha borús idő van, akkor kint marad, mert rövidesen jön a tavasz.

A budapesti állatkert medvéje azt jelezte, hogy rövid telünk lesz, ám a jóslat eredményességét számos részlet torzíthatja. A medvék kifutója például északnyugati tájolású, így azt csak délután éri a nap. Ezért bármilyen napos is a reggel, a medvéknek nincs módjuk megijedniük saját árnyékuktól.

A néphit szerint ráadásul a barnamedvék "alkalmasak" az időjóslásra, az állatkert viszont nem tart barnamedvéket, így jobbára csak a két észak-amerikai grizzlyt, Sheriffet és Sárát leshetjük. És ha már itt tartunk, az állatkertben úgy vélik, hogy az időjóslásra a barnamedvéknél sokkal alkalmasabbak lennének a jegesmedvék, náluk ugyanis a hőmérséklet függvényében változik a fürdőzési aktivitás. A jegesmedvék a meleg közeledtével gyakrabban, a hideg érkezte előtt pedig ritkábban fürdőznek, s ezzel 1-2 nappal előre képesek "megjósolni" az időjárásban bekövetkező változást.