Új tanulmány a férfierőszakról

Vágólapra másolva!
A Personal Relationships c. szaklapban közelmúltban megjelent tanulmány olyan cselekvéseket és taktikákat határoz meg, amelyek a későbbi erőszak lehetőségét rejthetik magukban.
Vágólapra másolva!

A férfiak különbözőképpen igyekeznek megtartani a partnerüket, és folytatni a kapcsolatukat. Leggyakrabban persze kellemes módszerekkel: gyengédséggel, figyelemmel, virágcsokrokkal. Sokszor viszont a ragaszkodás jelei közelgő veszélyt jelezhetnek.

A legjellemzőbb ilyen viselkedésmód a túlzott féltékenység; vagyis, amikor a férfi mindig tudni akarja, hol jár, mit csinál a társa. A második legfontosabb jelzés az érzelmi manipuláció; amikor a férfi akár öngyilkossággal is fenyegetőzik, ha a nő el akarja hagyni. Szintén veszélyes, ha a feleség (barátnő) minden idejét magáénak akarja tudni, monopolizálni a férj, és büntetéssel fenyegetőzik az esetleges hűtlenség megelőzésére.

"A férfiak megtartó viselkedésmódjai arra irányulnak, hogy elrettentsék a partnerüket a hűtlenségtől, és hogy mindenáron megakadályozzák a szakítást" - mondja Todd K. Shackelford, a tanulmány szerzője.

A tanulmány három részkutatásból tevődik össze. Az első kettőben független férfiakat és nőket kérdeztek a férfiak megtartó taktikáiról és a kapcsolaton belüli erőszakról. A harmadik részben ugyanerről házasságban élők nyilatkoztak. A három kutatásban nem egyezett meg teljesen a legveszélyesebb előjelek rangsora. Ami mindhárom esetben megegyezett, az a túlzott féltékenység volt. "Hazaugrom váratlanul, hogy megnézzem, mit csinál a partnerem" , vagy "csak azért hívom fel, hogy ellenőrizzem, tényleg ott van, ahol mondta" - ezek a mondatok mindhárom tesztben az erőszak egyértelmű előjeleiként szerepeltek.

A szerzők gyakorlati célja az volt, hogy ne csupán az érintett nők figyelmét hívják fel ezekre a dolgokra, hanem azok barátainak, rokonainak figyelmét is - így talán könnyebb lesz megelőzni a valódi lelki és fizikai agressziót.