Műholdképek a romániai árvízről

2005.07.19. 10:24

Az elmúlt héten Románia területének nagy részén hosszan tartó és intenzív esőzések voltak. Az esőzéseket követő árvíz halottjainak száma huszonegyre nőtt. Az elöntött dél-moldvai térségben elhullott háziállatok oszló tetemei okoznak járványveszélyt.

Első képünkön a térségünket borító felhőzetet mutatjuk be: a TERRA műhold MODIS-rendszerének felvétele július 14-én, csütörtökön készült.

Erdélyt, a Havasalföldet és Moldva nagy részét vastag (a képen fehér) esőfelhők fedik. A kép nyugati szélén a Balatont, a keletin a Fekete-tenger partján a Duna-deltát láthatjuk.

A rövid idő alatt lehullott nagy esők óriási árvizeket okoztak, elsősorban az ország keleti és déli részén. július 16-án, szombaton ebben a térségben kiderült az idő, így műholdképen is jól követhető az az árvízkatasztrófa, amely elsősorban Moldvát érte.

Forrás: ELTE

A kép nagyobb méretben

A Kárpátok helyenként felhőkkel koronázott gerinceinek keleti oldalán jól láthatóak a sáros színű, megáradt folyók, a Szeret, a Beszterce, a Tázló, a Bodza. A felvétel felbontása 250 méter, és ezen is több képpont, tehát akár kilométer szélesen folynak a folyók. Ahol pedig a sáros áradat tavakat képez, ott a folyó áttörte a gátat, lakott területeket és mezőgazdasági táblákat öntve el.

Forrás: ELTE

A kép nagyobb méretben

A moldvai területet külön ábrán ki is nagyítottuk: ezen a képen különösen jól látszanak a megáradt folyók és az árvízi elöntések.

Forrás: ELTE

Következő képünkön a Kárpátok déli, havasalföldi oldalán a víztározók között megáradt Olt (balra) és Arges (jobbra) folyókat láthatjuk, kinagyított képen.

Forrás: ELTE

A megáradt folyók rengeteg hordalékot visznek magukkal, ez okozza világosbarna, sáros színüket. Érdemes külön megnéznünk a Duna-deltánál a tengerbe kerülő hordalék mennyiségét. Egy korábbi cikkben már bemutattuk a Duna-deltát, a június 26-i képen az árvizet megelőző, mérsékelt hordalékbeszállítás látható.

Forrás: ELTE

Most az árvíz miatt drasztikusan megnőtt a Duna hordaléktartalma. Mindhárom folyóágból vastag sugárban dől a tengerbe a hordalék, a sár, amelyet a Fekete-tenger parti áramlása dél felé sodor.

Forrás: ELTE

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK