A kannabisz hatása az érelmeszesedésre

2005.07.01. 9:59

Egereken végzett kísérletek bizonyították, hogy a kannabisz pszichoaktív hatásáért is felelős THC-molekula alacsony koncentrációban hatékony az érszűkület kialakulásának a megelőzésében. A felfedezés talán egy új, hatékony gyógyszer kifejlesztésének az első lépése a szív- és érrendszeri megbetegedések elleni küzdelemben.

Az érelmeszesedés kialakulásában a helytelen táplálkozás mellett kulcsszerepe van a káros környezeti hatásoknak. Az érfalat érintő - például a cigarettafüstben található anyagok miatt kialakult - károsodás beindítja a szervezet védekező rendszerét. Az immunsejtek kitapadnak az érfalra, gyulladást idéznek elő, aminek következtében a vérben található zsírsavak lerakódnak az érfalra. Ezt nevezzük az erek elmeszesedésének, ami az ér elzáródását okozhatja. Ha ez a szívben történik, infarktus következhet be, ami a fejlett világban a legfőbb halálok.

A THC, azaz a tetrahidrokannabinol az immunrendszer működésének gyengítésén keresztül fejti ki érelmeszesedés elleni hatását - állapították meg a Genfi Egyetem kutatói. Az egereken végzett vizsgálatok során adagolt THC egyharmadával csökkentette az erekben a kialakuló érelzáródások mennyiségét. Az is kiderült, hogy az immunsejtek esetében a TCH nem az eddig ismert kötőfehérjéjén, a CB1-en keresztül fejti ki hatását (a CB1 az agy és az idegrendszer sejtjeinek felszínén található, és a THC ezen sejtekhez való kötődése felelős a vadkender pszichológiai hatásáért), hanem az immunsejtek felszínén található másik receptorhoz (CB2) kötődik.

Azt is megállapították, hogy a jótékony hatás csak egy meghatározott, igen kis mennyiség esetén érvényesül, az ettől eltérő adagoknak nem volt terápiás hatása az érelmeszesedés kezelésében. A kutatók kiemelték, hogy a jótékony hatást kiváltó mennyiség nem éri el azt a szintet, ami a tudatmódosító hatás kifejtéséhez szükséges. Az eredményeknek tehát semmi köze sincs a marihuána fogyasztásához. A kannabisz szívásának semmilyen jótékony hatása nincsen az érrendszere, mivel a füves cigaretta égése során rengeteg mérgező anyag is keletkezik, amelyek belélegzése pontosan ellenkező hatást eredményez, azaz szív és érrendszeri elváltozásokat okozhat.

A kannabisz összetevőit már eddig is alkalmazták a gyógyászatban, jól ismert fájdalomcsillapító hatása miatt. Kóros soványságban szenvedő betegeknél étvágygerjesztő hatása miatt is használják, daganatos betegeknél pedig a kemoterápia miatt fellépő hányinger kezelésére. Az új kísérletek alapján elképzelhető, hogy a jövőben gyulladásgátló szerként is szerepelhet. A THC esetében azonban fennáll annak a veszélye, hogy általános immunrendszer-gyengítő hatása miatt a szervezet nem képes legyőzni az esetlegesen fellépő fertőzéseket. Ennek az elkerülése érdekében szükséges lehet olyan más kémiai anyagok keresése, melyek kizárólag a CB2 receptorfehérjén keresztül hatnak.

Bodrogi Lilla