Beszélő számítógép a Nemzetközi Űrállomáson

2005.06.15. 9:20

Clarissa szófogadó. Ha azt hallja, hogy "Folytasd tovább!", máris elmondja fennhangon a következő tennivalót, az "Ismételd meg!" parancsszóra pedig természetesen megismétli legutóbbi mondatát. Clarissa szóbeli utasítoknak engedelmeskedő szoftver, női hangon válaszoló okos szerkezet a Nemzetközi Űrállomáson.

Az űrhajósok sok rutinműveletet végeznek. Ezek jórészt sok lépésből álló ellenőrzések, például az ivóvíz vagy az űrsétához használatos szkafanderek állapotának vizsgálata. A teendők listája hosszú, nem lehet fejben tartani. Vagy az űrhajóstárs olvassa fel a listát, vagy egy számítógép képernyőjéről kell leolvasni a teendők sorrendjét.

Clarissa ezt a szerepet veszi át: sorban felmondja a beletáplált feladatlistát, az űrhajós pedig szavakkal utasíthatja. Clarissa jelenleg kb. 500 szót ismer, 75 különféle szóbeli utasításnak engedelmeskedik. Legjobban az amerikai angolt érti, de az angol más dialektusaira is megtanították, így az orosz akcentussal beszélt angolra is. Az űrállomás orosz legénységére tekintettel később oroszul is megtanítják.

Miért Clarissa a neve? Olyan nevet kerestek, amely magában foglalta az ISS betűkombinációt, a Nemzetközi Űrállomás nevének rövidítését (International Space Station). A szóba jöhető kis választékból Clarissa tűnt a legszebb névnek, és egy női nevet eleve barátságosabbnak gondolt a zsűri. Clarissa egyik alkotója, Beth Ann Hocley hangján szólal meg, ez is női név választását indokolta.

Clarissa működése egyelőre még nem hibátlan. Néha összekeveri a közvetlenül neki szóló utasítást és az űrhajósok egymás közti, nem neki szánt beszélgetését. Tanulnivaló lesz még bőven. Távlatilag az űrállomás rendjét szabályozó mintegy százezer eljárás nagy részében segítséget nyújthat az űrhajósoknak.

Jéki László

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK