Adományvonal a szívbeteg gyerekekért

2005.03.01. 12:37

Márciusban és áprilisban a debreceni Gyermekszív Alapítványt támogatják, akik vezetékes telefonról hívják a Matáv Adományvonalat. Az adományokból befolyt összegből az alapítvány szívultrahang készüléket vásárol a Debreceni Gyermekklinika számára. Ez a készülék központi szerepet játszik a veleszületett és szerzett szívbetegségek diagnosztikájában, ami nélkül a gyermekkardiológiai ellátás elképzelhetetlen.

Március 1. és április 30. között a 1788-as szám hívásával a debreceni gyermekek gyógyítását segíthetjük a Gyermekszív Alapítvány közreműködésével, hogy a veleszületett és szerzett szívbetegségeket minél jobban, nagyobb pontossággal felismerjék. A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Gyermekklinikáján végzik a városban, a megyében, sőt sok esetben az északkelet-magyarországi régióban élő szívbeteg gyermekek ellátását, kezelését.

A Gyermekszív Alapítványt 1995-ben a Gyermekklinika igazgatója és gyermekkardiológusai azzal a céllal hozták létre, hogy magas szakmai színvonalú és ugyanakkor otthonos klinikai osztály és szakrendelő kialakítását támogassa. Az elmúlt években többek között 24 órás EKG-monitor, defibrillátor, terheléses EKG-rendszer beszerzését finanszírozták, emellett fedezték a szívátültetésen átesett, nehéz anyagi körülmények között élő gyermekek otthoni észlelőmonitorjának javítási költségeit.

A veleszületett szívhiba az egyik leggyakoribb gyermekkorban észlelt fogyatékosság. Hajdú-Bihar megyében évente 80-100 új esetet diagnosztizálnak. E gyermekek felének szívműtétre van szüksége, amelyet Budapesten végeznek el. Ahhoz, hogy a beteg gyermekek időben a budapesti Kardiológiai Intézetbe kerüljenek, szükség van a szívhibák időben történő, pontos felismerésére és korszerű ellátására az esetleges műtétig. Ma már a szívfejlődési rendellenességek döntő többsége gyógyítható, és a szívbeteg gyermekek egészséges társaikhoz hasonlóan teljes életet élhetnek.

A legtöbb gyermek a műtétet követően is rendszeres ellenőrzésre jár a klinikára. A Gyermekklinikán jelenleg használt kilencéves szívultrahang készülékkel évente mintegy 3000 vizsgálatot végeznek, ám gyakran elromlik, ezért fenntartása nem gazdaságos. Az utóbbi tíz év hatalmas technikai fejlődésének következtében nem is korszerű. Az új készülék mintegy 18 millió forintba kerül, melyet a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum, a Gyermekklinika és más alapítványok támogatásával és a Matáv Adományvonalon érkező adományokból együttesen szeretne megvásárolni az alapítvány.

Aki márciusban és áprilisban tárcsázza a 1788-as telefonszámot, hívásonként 100 Ft-tal támogatja a Gyermekszív Alapítvány segítségével a debreceni szívbeteg gyermekek gyógyítását.