Sikeresen landolt a Discovery

Vágólapra másolva!
Az eredetileg hétfőre tervezett landolást a kedvezőtlen időjárási helyzet miatt keddre halasztották, és Florida helyett Kaliforniában landolt a Discovery.
Vágólapra másolva!

Friss hírek (időpontok magyar idő szerint)

14.15 (kedd): A tervek szerint, 14.12-kor sikeresen landolt a Discovery űrrepülőgép a a kaliforniai Edwards-légibázison.

Rövidesen a küldetés részletes összefoglalójával jelentkezünk rovatunkban.

14.05: A kamerák képein már látható az ereszkedő Discovery.

13.58: A Discovery minden rendszere normálisan működik. A sebesség 17 Mach, a landolási hely 1600 km-re és 14 percre van.

13.43: A Csendes-óceán felett a Discovery belépett a felső légkör sűrűbb részeibe. Most a hővédő csempék feladata, hogy a súrlódás miatt fellépő hő ellen megvédjék a gépet. A Discovery 25 Mach sebességgel repül, másodpercenként mintegy 200 métert ereszkedve.

13.25: A Discovery jelenleg az Indiai-óceán felett repül Ausztrália felé, és felveszi a légkörbe való belépéshez szükséges pozíciót. A belépés időpontja 13.40 körül várható.

13.17: 13.09.kor a Discovery sikeresen befejezte azt a közel 3 perces manővert, amelynek eredményeként letért a Föld körüli pályáról. A landolás 14.12-kor várható a kaliforniai Edwards-légibázison.

11.58: A rossz időjárási viszonyok miatt a Discovery nem szállt le 11.08-kor a floridai Kennedy Űrközpontban. A NASA azonban úgy döntött, nem tartja Föld körüli pályán újabb egy napig a gépet és a legénységet, amely így a jelenlegi hivatalos álláspont szerint az ország másik oldalán, a kaliforniai Edwards-légibázison landol, hazai idő szerint 14.12-kor.

A Föld körüli pályáról való letérés és fékezés hazai idő szerint 13.06-kor kezdődik, egy 2 perc 42 másodperces hajtómű-begyújtással. A Discovery ezután belép a sűrűbb légkörbe. Az eseményekről folyamatosan tudósítunk rovatunkban.

A kaliforniai landolás egymillió dolláros pluszköltséget jelent a NASA számára: ennyibe kerül majd a Discovery visszaszállítása Floridába.

11.20 (hétfő): A bizonytalan időjárási helyzet miatt a második leszállási lehetőséget sem használják ki a landolásra a Kennedy Űrközpontnál. A NASA a leszállást jelenleg egy nappal elhalasztotta. Ha kedden sikerül a legkorábbi landolási lehetőséget kihasználni, akkor 11.08-kor ér földet a Discovery a Kennedy Űrközpont területén. Emellett további öt leszállási opció lesz még a keddi nap folyamán: a Kennedy Űrközpont területén (12.43), a White Sands-i kísérleti telepen (12.39, 14.14), és az Edwards-légibázison (14.13, 15.48).

9.29 (hétfő): A Kennedy Űrközpont feletti alacsony felhőzet miatt az első fékezési lehetőséget nem használta ki a Discovery legénysége. Továbbra is keringenek eredeti pályájukon, a jelek szerint a második fékezési lehetőséggel akarnak élni, amelynek eredményeként 12.21 körül landolhatnak a Kennedy Űrközpont közelében. Időközben levegőbe emelkedett a Discoveryt a leszállás végső szakaszában kísérő repülőgép is.

Korábbi információk

Mint arról korábbi cikkeinkben beszámoltunk, a start során megsérült űrrepülőgépen sikeres javításokat hajtottak végre az asztronauták. A NASA vezetésének augusztus 4-i döntése értelmében nincs szükség a korábban felmerült negyedik űrsétára: a Discovery a visszatéréshez megfelelő állapotban van.

A bal szélső ablak alatt kiálló 50x10 cm-es szigetelés volt az utolsó elem, amellyel kapcsolatban felmerült, hogy veszélyeztetheti a visszatérést. A szélcsatornában végzett kísérletek alapján azonban kiderült, ha le is szakad a kérdéses darab, nem jelent komoly veszélyt a Discoveryre. Az összes többi sérülésről szintén megállapították, hogy nem veszélyezteti a leszállást.

A jelenlegi repülés során a Discovery 10,4 kg nitrogént, 772 kg friss vizet és közel 2000 kg-nyi különböző műszaki felszerelést szállított a Nemzetközi Űrállomásra. Ugyanakkor a visszatérő űrrepülőgép 6300 kg szükségtelen anyagot le is hoz az ISS-ről. A legénység zsúfolt programjában csütörtökön helyet szorítottak egy rövid megemlékezésre, amelynek keretében az űrhajózás 21 áldozata előtt tisztelegtek.

A földi szakemberek közben a Discovery fő hajtóanyagtartályán a start előtt végrehajtott műveleteket rekonstruálják, hátha ráakadnak a lépésre, amely megkönnyítette a habszivacs szigetelés leválását az induláskor. A hiba azonosítására és kijavítására nincs sok idő: a következő indítási ablak a Nemzetközi Űrállomás eléréséhez szeptember 22. és 25. között lesz. Addig nem csak az Atlantisnak, hanem a Discoverynek is repülésre készen kell állnia. A "tartalék" űrrepülőgép arra az esetre kell, ha az Atlantis segítségével valamiért nem tudnának hazatérni az asztronauták. Az űrrepülőgépek előkészítését segíti, hogy a levált elem mibenléte, a leszakadás időpontja, magassága és egyéb jellemzői pontosan ismertek.

Forrás: NASATVSpaceflightNow

A Discovery képe a leválás után az űrállomásról (NASA TV, Spaceflight Now)

A Discovery vasárnap, magyar idő szerint 9.24-kor vált külön a Nemzetközi Űrállomástól. A jelenlegi terv alapján 13 napos utazás és 201 földkörüli keringés után hétfőn, hazai idő szerint 10.46 körül landol az űrrepülőgép a Kennedy Űrközpontban. Rossz időjárás esetén megkísérelhetik a leszállást a kaliforniai Edwards-légibázison is. A pályáról való letérés után megkezdődik a légköri fékezés és sor kerül a hővédő elemek éles vizsgájára.

A leszállás eseményeit közel élőben követhetik nyomon rovatunkban.