A recsegő hitelkártya biztonságosabb

Vágólapra másolva!
A mágnescsík és a mikrochip után a hangot is csatasorba állították a hitelkártyák biztonságát védő fejlesztők. A Philips szakemberei ha nem is beszélő, de recsegő hitelkártyával jelentek meg a piacon.
Vágólapra másolva!

A Philips legújabb technológiája a biztonságtechnikai piacon az akusztikus vízjel. A szerepe teljesen azonos az optikai változattal, vagyis a hiánya a hamisítás egyértelmű bizonyítéka. A hitelkártya úgy működik, hogy felhasználáskor a leolvasó egy akusztikus jelsorozatot keres a műanyag belsejében. Ha bármilyen jelet talál, akkor összehasonlítja a kibocsátó által megadott jelsorozattal, és ha egyezik, akkor fogadja el és kezdi meg a pénzügyi tranzakciót.

Az újfajta "hangjeles" kártya előállítása nagyon egyszerű. A fejlesztők egy speciális polimerlap anyagában bizonyos előre meghatározott sorrend szerint szennyező anyagokból készült mintát rögzítenek. Az egész a vonalkód elvéhez hasonló. Leolvasáskor a kártya egyik oldalán egy mini hangszóró hangjelet bocsát a kártya felületére. A másik oldalon elhelyezett mikrofon a kártya belsejében levő minta által módosított jelsorozatot veszi és összehasonlítja a memóriájában tárolt jelsorozattal. Egyezés esetén az azonosítás megtörtént.

A Philips szakemberei szerint az új biztonsági módszer alaposan megnehezíti a csalók dolgát, ugyanakkor a kártya előállítása olcsóbb és a használat során nem kopik a "hangjel", sőt a kártya felületének elszennyeződése sem befolyásolja az azonosítást. Hamisításához pontosan azonosítani kellene az anyag belsejében rögzített mintát és egy hasonló lapkában ki kellene alakítani ugyanazt az elrendezést. Természetesen 100%-os biztonság nincs, a módszer és a felhasznált technikák segítségével hozzáértők számára semmi sem lehetetlen.

kzp