A méhek szemében az emberi arcok furcsa virágok

Vágólapra másolva!
Nagy meglepetésre kiderült, hogy a mézelő méhek meg tudják különböztetni az emberi arcokat, és emlékeznek is rájuk.
Vágólapra másolva!

A mindennapi életben az emberek számára szinte nélkülözhetetlen, hogy az arcokat felismerjék. Az ember agyában ezért a képességért egy speciális terület, a halántéklebeny egyik tekervénye felelős (gyrus fusiformis). De vajon hogyan képes egy méh agya, amely az ember idegsejtjeinek mindössze az ezredével rendelkezik, egy ilyen bonyolult idegrendszeri területet igénylő tevékenység ellátására?

A mézelő méhek számára nagyon fontos, hogy a különböző virágok között különbséget tudjanak tenni. Ezt a bonyolult feladatot vizuális úton oldják meg, azaz a látvány alapján el tudják dönteni, mely virágra a legérdemesebb rászállniuk. A cambridge-i egyetem kutatója, Adrian Dyer arra volt kíváncsi, vajon a méhek képesek-e megkülönböztetni egymástól az emberi arcokat is.

A vizsgálatokhoz négy ember fényképét tűzték ki egy táblára, és minden képhez eltérő koncentrációjú cukoroldatot rendeltek hozzá. A méhek a legédesebb oldatot részesítik előnyben, ami azt jelenti, hogy mindig ahhoz az archoz repülnek, ahol a legédesebb folyadékot találják. A kutatók több lehetőséget is adtak a méheknek, hogy a fényképek helyét változtatva a hozzá tartozó cukoroldattal együtt el tudják sajátítani, mely archoz tartozik a legédesebb. Ezt követően elvették az archoz tartozó jutalmakat, azaz az édességet, és azt figyelték meg, hogy a méhek még ezt követően is mindig ahhoz az archoz repültek, melyhez előtte a magas koncentrációjú cukoroldat tartozott. A méhek még két nappal az első kísérletet követően is képesek voltak felismerni azt az arcot, melyhez a legédesebb oldat tartozott - írja a Science online hírszolgálata.

Michael Tarr, a Rhode Islandi Brown University kutatója szerint a vizsgálatok azt mutatják, hogy az arcok felismeréséhez nincs szükség nagyon bonyolult agyi struktúrákra, de az emberi arcfelismerésre vonatkozóan mégsem tudunk meg sok újdonságot a méhekkel végzett kísérletekből. Az embernél valószínűleg teljesen más idegrendszeri folyamatok eredménye az arcmemória, mint a méheknél. Az etológusok szerint a méheknél az arcok azonosítása valószínűleg egy új típusú forma- és mintázat-kombináció felismerését jelenti, hasonlóan ahhoz, ahogyan a különböző színű és formájú virágokat meg tudják különböztetni egymástól. Tehát a méhek számára a fényképeken látható emberi arcok valószínűleg csak nagyon furcsa virágoknak tűnnek. A kutatók eredményeiről a decemberi Journal of Experimental Biology című folyóiratban számoltak be.