A Mars éjszakája szombaton

Vágólapra másolva!
A Föld közelében járó Mars megfigyelésére a Polaris Csillagvizsgálóban, 2005. november 5-én (szombaton) este 18 órától szabadtéri előadásokat és távcsöves bemutatást tartanak.
Vágólapra másolva!

A 2003. augusztusi nagy közelség után, idén október végén ismét közelünkbe került a Mars bolygó. Az eseményhez kapcsolódóan a Magyar Csillagászati Egyesület távcsöves bemutatót, előadásokat tart Óbudán, a Polaris Csillagvizsgálóban (Bp., III. ker., Laborc u. 2/C.) 2005. november 5-én, szombaton, 18 órától.

A vörös bolygó két évvel ezelőtt 55 millió km-re volt Földünktől. Akkor azonban csak alacsonyan járt a látóhatár fölött, így csak rossz légköri viszonyok között figyelhettük meg. Idén 70 millió kilométerre közelít meg minket, de magasan a horizont felett lesz látható - ami jobb megfigyelési körülményeket teremt. Szombaton este, derült idő esetén távcsöves bemutatóval és ismeretterjesztő előadásokkal várják az érdeklődőket. A program:

  • Horvai Ferenc: Szondázzuk a Marsot!
  • Boros-Oláh Mónika: Marsbéli robotok
  • Kereszturi Ákos: Hírek a vörös bolygóról
  • Bartha Lajos: A marscsatornák "eredete"
  • Éder Iván: Hogyan örökítsük meg a Marsot?

Az előadásokat a tervek szerint élőben is közvetítik az interneten az MCSE honlapján. A Mars nem csak egyetlen éjszakán át lesz a közelünkben - egész november folyamán szép látványt nyújt majd, feltűnően fényes, narancsos színű égitestként, délkeleti irányban az esti égbolton. A Polaris Csillagvizsgálóban kedd, csütörtök és szombat esténként a következő hetekben is érdemes egy pillantást vetni rá.

Borult idő esetén a távcsöves bemutatók elmaradnak! Az Óbudai Művelődési Központ Szabadidőparkjában található Polaris Csillagvizsgálót a Magyar Csillagászati Egyesület üzemelteti. Megközelíthető az 1-es és 17-es villamossal, valamint a 60-as, 18-as autóbuszokkal. További információ: http://polaris.mcse.hu