Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Űrnap 2005

Vágólapra másolva!
Az idei űrnapot 2005. október 18-án (kedden) tartják. Az eseményre minden, az űrkutatás iránt érdeklődőt szívesen várnak.
Vágólapra másolva!

Októberben az egész világon űrkutatással kapcsolatos eseményeket rendeznek. A fő cél az űrtevékenység jelentőségének és a mindennapi életre kifejtett hatásának tudatosítása a társadalomban, a világűr és a társadalom kapcsolatának erősítése.

A legfontosabb hazai rendezvényt, az Űrnapot 1992 óta minden évben októberben szervezi a Magyar Űrkutatási Iroda, a Magyar Asztronautikai Társasággal karöltve. Ez a hazai űrkutatók szakmai fóruma, amelyen az űrtevékenységgel foglalkozó magyar intézmények (egyetemi tanszékek, csoportok, MTA-kutatóintézetek, űripari cégek és kisebb részben tárcafelügyelet alá tartozó intézmények) megismerkedhetnek egymás tudományos eredményeivel, és kitekintést kaphatunk az űrkutatás nemzetközi tendenciáira és eredményeire. A rendezvény egyik fontos célja, hogy az egyetemi hallgatók és az érdeklődők megismerkedhessenek a hazánkban folyó űrtevékenységgel.

Az Űrnap 2005 című konferenciát 2005. október 18-án, kedden 9 és 14 óra között tartják a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Központi Épületének (Budapest, Műegyetem rakpart, 3-9.) Dísztermében.

A résztvevőket dr. Molnár Károly, a BMGE rektora köszönti, a rendezvényt a hazai űrkutatást felügyelő Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter nyitja meg. Ezt követően kerül sor az alábbi előadásokra.

  • Dr. Both Előd (Magyar Űrkutatási Iroda): A magyar űrkutatás helyzete
  • Dr. Helmut Lammer (Űrkutatási Intézet, Graz): Az asztrobiológia egyes kérdései (angol nyelvű előadás)
  • Dr. Kelemen János (Magyar Asztronautikai Társaság): A MANT és az űrkutatási ismeretterjesztés
  • Csornai Gábor (FÖMI): Parlagfű-becslés és -megfigyelés űrfelvételek alapján
  • Pálfalvi József (KFKI AEKI): Kozmikus sugárbiológiai célú vizsgálatok a Foton-M2 műholdon
  • Dr. Nagy Elemér (Dr. Nagy és Társai Kft.): Híd az űrbetegség és az egyes földi betegségek között
  • Tímár Gábor, Kern Anikó (ELTE Geofizikai Tanszék Űrkutató Csoport és ELTE Meteorológiai Tanszék): A hét műholdképe c. sorozat

Idén dr. Helmut Lammer a külföldi meghívott előadó, aki angol nyelvű előadásában az asztrobiológia kérdéskörével foglalkozik, amely a Földön kívüli élet lehetőségét kutatja elsősorban földi analógiák alapján. (Nem tévesztendő össze a Földön kívüli intelligenciát kutató SETI-programmal.) Lammer 1991 márciusa óta az Osztrák Űrkutatási Intézetben (IWF), Grazban dolgozik. Kutatóként a szovjet Fobosz-2, az amerikai Mars Global Surveyor, az amerikai-európai Cassini-Huygens és a japán Nozomi-űrszondák küldetésében vett részt. Jelenleg az Európai Űrügynökség (ESA) BepiColombo nevű, Merkúrhoz indítandó űrszonda programjában dolgozik.

Tímár Gábor és Kern Anikó A hét műholdképe sorozatával már sokan találkozhattak rovatunkban. Az Űrnap 2005 konferenciának helyet adó BMGE Díszterem előtt a szokásoknak megfelelően poszterkiállítás lesz, elsősorban a hazai és európai űrtevékenység egy-egy területét bemutató, magyar nyelvű poszterekkel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről