Hazatért a harmadik űrturista

Vágólapra másolva!
Hat hónap és a Föld körül megtett 120 millió kilométer után 2005. október 11-én, magyar idő szerint hajnali 5 órakor leszállt a Szojuz TMA-6, fedélzetén a harmadik űrturistával.
Vágólapra másolva!

A hat űrrepülésével veteránnak számító orosz Szergej Krikaljev és az amerikai John Phillips a Nemzetközi Űrállomás 11-es számú legénységének tagjaként 179 napot töltöttek a világűrben. Október 11-én, az eddig az űrállomáshoz kapcsolt Szojuz TMA-6 orosz űrhajó visszatérő egységében tértek vissza a földre, ahol Észak-Kazahsztánban landoltak. A visszatérő egység a belépéskor a légköri fékezés során 5-6 g gyorsuláson ment keresztül, majd az ejtőernyő kinyitása után 5 km magasan levált a hővédőpajzs, végül a felszín felett egy méterrel rakéták tompították a landolást.

A most visszaérkezett legénység a Nemzetközi Űrállomáson részese lett a Discovery "kalandos" történetének. A start során az űrrepülőgépet pályára állító rendszerről anyagdarabok váltak le, és egy űrséta keretében távolítottak el a gép külső felületéről kiálló két szigetelőelem-darabot.

A Szojuz harmadik utasa Gregory Olsen amerikai üzletember és kutató volt, aki az új legénység tagjaival - Valerij Tokarjev orosz és Bill McArthur amerikai űrhajóssal - érkezett tíz nappal ezelőtt az űrállomásra. Olsen a történelem harmadik űrturistájaként vett részt a repülésben, ami számára is 20 millió USA-dollárba került. Az újabb űrturista nem csak pihenni ment a Nemzetközi Űrállomásra, hanem fiziológiai vizsgálatokat végzett az emberi test mikrogravitációs térben megfigyelhető viselkedésével kapcsolatban, s emellett közreműködött egyéb kísérletekben is.

Olsen a leszállóegységből kilépve így nyilatkozott: az űrutazás rendkívüli volt számára, de elsősorban egy jó fürdőre és igazi földi ételekre vágyik. Az űrturista még Csillagvárosban marad egy időre, s csak aztán repül haza Houstonba.

Ugrás az űrbe

Mindeközben a világűrt elsőként elérő, kizárólag magántőkéből fejlesztett űrhajó tervezői újabb jármű elkészítésére készülnek, amelyen alkalmanként nyolc turistával képesek majd megismertetni az űrugrás élményét.

Bár azt még nem hozták nyilvánosságra, mikor indul a világ első magánűrhajó-járata, azt már tudni lehet, hogy a SpaceShipOne mintájára készülő SpaceShipTwo fedélzetén az első tesztrepülésen ott lesz tervezője, Burt Rutan és a projekt legfőbb finanszírozója, a Microsoft-társalapító Paul Allen is.

Ami a tarifát illeti, az ígéretek szerint nem fogja megközelíteni azt az árat, amennyiért a Nemzetközi Űrállomásra lehet eljutni az orosz űrhajókon. Mint említettük, a Szojuzokon ez az űrrepülés 20 millió USA-dollárba kerül.

Burt Rutan a jövőben Föld körüli pályára állított űrszállodák létrehozását is tervezi, s ha ezek megépülnek, nem lehet akadálya a Hold körüli magánutaknak sem.