New Orleans környéke a hurrikán előtt és után

Vágólapra másolva!
A NASA Terra műholdjának felvételein a Katrina hurrikánt követő áradások kiterjedése látható.
Vágólapra másolva!

A napokban a híradások élén szerepelnek a Katrina hurrikán pusztításáról szóló beszámolók. A leginkább az USA Mississippi, Alabamba és Louisiana államait sújtó katasztrófa halálos áldozatainak száma már több ezerre tehető. Még mindig folyik a mentés. A déli nagyváros, New Orleans legnagyobb részét elöntötte az árvíz, helyenként többméteres magasságban. A hurrikán és a nyomában bekövetlezett gátszakadások után a helyreállítás hosszú hónapokig tart majd. Az itt bemutatott műholdképek New Orleans térségét ábrázolják az esemény után (fent) és előtte (lent).

Forrás: NASA

A képeken jól kivehetők a vízzel újonnan elöntött területek. A felvételeket a NASA Terra mesterséges holdjának MODIS műszerével készítették augusztus 30-án, illetve 27-én. A várostól északra fekvő két nagy tó valósággal egybefolyt. A várostól délre kanyargó folyam a Mississippi (a képen hamis színezéssel emelték ki a vízfelületeket).

Forrás: NASA

Az alábbi MODIS-felvételen a Katrina hurrikán felhőzete látható a Mexikói-öböl felett, még mielőtt elérte volna a partvidéket, augusztus 29-én. A hurrikánok hatalmas energiájukat a meleg trópusi tengerfelszín fölött szerzik, a szárazföld fölé érve gyorsan veszítenek belőle. A védekezésben és a kárelhárításban nagy szerepet játszanak a Föld körüli pályáról készített felvételek.

Forrás: NASA

Forrás: Űrvilág