Asztmások fogyasszanak sok C-vitamint

Vágólapra másolva!
Súlyos asztmában szenvedők tünetei jelentősen csökkenhetnek, amennyiben étkezésükben növelik az elfogyasztott C-vitamin mennyiségét - állítják ausztrál kutatók.
Vágólapra másolva!

Neil Misso és munkatársai Ausztráliában vizsgálták az étkezés során elfogyasztott, illetve a vérben kimutatható antioxidánsok, köztük a C-vitamin mennyiségét súlyos és középsúlyos asztmában szenvedő betegeknél, valamint egészséges önkénteseknél. Vizsgálataik során megállapították, hogy a főként gyümölcsökből és zöldségekből származó C-vitamin és a karotin fogyasztása alacsonyabb férfiaknál, mint nőknél. Mennyiségük különösen alacsony azon férfiaknál, akik súlyos asztmában szenvednek.

A vérből kimutatható C-vitamin mennyisége szintén összefüggést mutatott az asztma súlyosságával. Minél súlyosabb volt az asztmás megbetegedés, annál alacsonyabb koncentrációban volt kimutatható a C-vitamin.

A vizsgálat nem várt, de érdekes eredménye volt, hogy a súlyos asztmában szenvedők között gyakoribb volt a túlsúlyosság, a magas zsírtartalmú étkezés, a magas koleszterinszint. A tüdőfunkciót vizsgálva pedig - az előzőekkel összhangban - jobb eredményeket mértek a magas vérbeli C-vitamin-koncentrációval és alacsony koleszterinszinttel rendelkező betegeknél.

A European Respiratory Journal c. szaklapban közölt eredmények arra engednek következtetni, hogy a súlyos asztmában szenvedők, azok közül is elsősorban a férfiak, sokat nyerhetnek, ha étkezésük során növelik az antioxidánsok, azon belül is a C-vitamin bevitelét.

Természetesen a megemelt C-vitamin bevitel hatásának értékeléséhez további, nagy betegszámot felölelő tanulmányokra van szükség.

Forrás: Budai Allergiaközpont