Egyelőre rejtély a Kínában terjedő kór

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónapban egy eddig ismeretlen betegség okozta legalább 17 ember halálát és 41 másik ember fertőzését Délnyugat-Kínában. A kórokozót - amely állattartókat fertőzött meg Szecsuán tartományban Ziyang és Neijiang városok környékén - egyelőre nem tudták azonosítani.
Vágólapra másolva!

A betegség influenzaszerű tünetekkel járt. A fertőzötteknek igen magas lázuk volt, fáradtsággal, hányingerrel, hányással küszködtek, de különböző bőrtünetek is jelentkeztek rajtuk. Sokféle betegség produkál hasonló tüneteket: a madárinfluenza és a SARS is hasonló lefolyású, de sajnos elég hosszú a potenciális kórokozók listája. Kína hivatalos álláspontja szerint biztonsággal ki lehet zárni a SARS, a lépfene és a madárinfluenza lehetőségeit.

Kínai tisztségviselők szerint a legvalószínűbb az, hogy a betegséget a Streptococcus suis nevű baktérium okozza. Ez a leggyakrabban előforduló, disznókat megbetegítő kórokozó, mely az egész világon megtalálható. Az embereket nagyon ritkán betegíti meg, eddig mindössze 150 ilyen eset volt ismeretes - írja a Nature online hírszolgálata. Azok a farmerek betegedhettek meg, akik fertőzött disznót vagy birkát vágtak le munkájuk során. Néhány szakember szerint a betegség egy ritka vérzéses láz is lehet (Crimean-Congo hemorrhagic fever), mely Kína déli részén többször előfordult már. Ezt a betegséget főleg kullancsok viszik át állatról emberre, és szinte mindig halálos kimenetelű. Emberről emberre nem terjed.

A hivatalos véleménnyel szemben a kutatók figyelmeztetnek a madárinfluenza veszélyére is, ugyanis idén tavasszal Nyugat-Kínában több száz vándormadár fertőződött meg a H5N1 vírussal. A disznók megfertőződhetnek a madarak vírusával és az embert megbetegítő influenzavírussal egyaránt, és ezek a törzsek a disznó szervezetében kereszteződve egy új, fertőző humán vírust hozhatnak létre.