Új hidrogénforrás

Vágólapra másolva!
A kutatók nemrégiben "mikrobás tüzelőanyag-cellában" állítottak elő hidrogént. A berendezés működtetéséhez kevesebb energia szükséges, mint a mobiltelefonhoz felhasznált energia 5 százaléka, s olyan biomasszából nyer ki hidrogént, amely nem bontható le természetes úton.
Vágólapra másolva!

A hagyományos, hidrogént termelő fermentációhoz szénhidrát alapú biomassza szükséges. A reakcióban a hidrogénen kívül különböző melléktermékek is keletkeznek (például ecetsav és vajsav), amelyeket a baktériumok már nem bontanak le hidrogénné. A kutatók olyan mikrobás tüzelőanyag-cellát módosítottak a hidrogén előállításához, amelyet korábban szennyvíz tisztítására terveztek. A hidrogéntermeléshez eltávolították az oxigént a rendszerből és egy kevés energiát tápláltak be. 0,25 volttal négyszer annyi hidrogént állítottak elő, mint a hagyományos fermentáció során, és a cella minden biológiai úton lebontható, oldott szerves anyaggal használható.

Persze, nincs annyi hulladék biomassza, hogy a világ teljes hidrogénszükségletét kielégítse, de ez a fajta megújuló energiatermelés csökkentheti a szennyvízkezelés költségét, és elősegítheti, hogy a hidrogént energiaforrásként hasznosítsák.

Hamarosan indul az első hazai biomassza erőműhttp://origo.hu/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20030425hamarosan.html