Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kétmilliárd embert sújthat az elsivatagosodás

Vágólapra másolva!
Az utóbbi évtizedekben felgyorsult bolygónk elsivatagosodása, melynek következtében sok százmillió ember lakóhelye és megélhetése került veszélybe. Az elsivatagosodás okainak jó része ismert, a folyamat komplex vizsgálata és a probléma lehetséges kezelésének kidolgozása mégis várat magára.
Vágólapra másolva!

A talaj folyamatos kiszáradása miatt millióknak kell hamarosan elhagyniuk otthonukat, vagy megváltoztatni életmódjukat - áll abban a jelentésben, amely a Millennium Ecosystem Assessment sorozat részeként a napokban jelent meg. A csapadékmennyiség és a felszínalatti vízkészlet csökkenése bolygónk számos száraz területén közel 2,1 milliárd ember megélhetését veszélyezteti. Ezeken a vidékeken a termőföldek kiszáradása az élelemtermelés megszűnését eredményezheti. A jelentés szerzői szerint ennek kiváltó oka az emberi tevékenység (túlnépesedés, vízkészletek és a talaj kizsákmányolása, erdőirtás) és a globális felmelegedés okozta éghajlatváltozás együttes hatása.

Az elsivatagosodás két összetevőre vezethető vissza. Egyik a meglévő sivatagok terjeszkedése. Földünk felszínén a sivatagok több mint 20 millió négyzetkilométernyi területet foglalnak el. A különböző kontinensek ezen más és más mértékben osztoznak: Afrika területének 34%-a, Ausztrália 36%-a, Ázsia 14%-a, Amerika 3,5%-a művelésre alkalmatlan terület. A sivatag meghatározásánál döntő szempont az éves csapadékmennyiség. A meleg éghajlatú területeken a 200-250 mm, míg a hideg éghajlaton a 100-150 mm éves csapadékmennyiség alatti területek számítanak sivatagnak. A sivatagok peremterületein az úgynevezett félsivatagi területek azok, melyek a sivatag terjeszkedésének a leginkább ki vannak téve. A legismertebb ilyen vidék a Szahara déli határán elterülő Szahel-övezet.

A másik összetevő - az elsivatagosodás fogalmát leggyakrabban erre a folyamatra alkalmazzák - a száraz, vagy alacsony csapadékmennyiségű területek kiszáradása. Ezek a vidékek korábban elegendő csapadékkal és megfelelő minőségű termőfölddel rendelkeztek ahhoz, hogy biztosítsák az emberi megtelepedést és az élelemtermelést. A túlnépesedés következtében azonban a termőföldeket túlterhelték, a terjeszkedő öntözéses földművelés okozta túlzott vízfelhasználás következtében a folyók vize elapadt és a talajvízszint lejjebb süllyedt. Az éghajlatváltozás okozta csapadékmennyiség-csökkenés csak tovább erősíti ezt a folyamatot. A meglévő erdőket kivágták, a füves területeket túllegeltették. Az így fellépő talajerózió lassan lehetetlenné teszi a mezőgazdasági termelést és a továbbra is gyors ütemben gyarapodó lakosság megélhetését.

Drámai ütemű változások

Számos, korábban virágzó mezőgazdasággal rendelkező afrikai vagy közép-ázsiai városka utcáira ma már a homokdűnék is benyomultak. A kiszáradás nem kíméli az egykoron hatalmas állóvizeket sem. A Száhel-övezetben található Csád-tó medrének nagy részében manapság csak homok és kiszáradt agyagos föld található. Az 1963-ban még 25 000 négyzetkilométer kiterjedésű tó napjainkra a huszadrészére zsugorodott. Hasonló sors vár a közép-ázsiai Aral-tóra is, amely 1960-ban még 66 000 négyzetkilométeres területével a Föld 4. legnagyobb állóvizének számított. Mára vízfelszíne a harmadára csökkent.

Az előrejelzések szerint emberek millióinak kell az elkövetkező 30 évben új lakhelyet keresnie és életmódot változtatnia. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy ezek a területek leggyakrabban a Föld legszegényebb országaiban találhatóak.

Az elsivatagosodásról szóló jelentés (Ecosystems and Human Well-Being: Desertification Synthesis1) azonban nemcsak a problémákat sorolja fel, hanem ajánlásokat is tartalmaz, amellyel a folyamat lassítható, illetve visszafordítható. A szerzők szerint a megoldásokat a sajátos helyzetű országok egyedi igényeihez kell szabni. Kormányzati szinten kell kidolgozni azokat az alternatív foglalkoztatási és létfenntartási stratégiákat, melyek alkalmasak lehetnek az eddigi élet- és gazdálkodási mód kiváltására. Ilyen lehet az ökoturizmus, amely részben kiválthatja a mezőgazdasági termelést. A folyamatos öntözést igénylő növénytermesztés helyett halgazdálkodást és halastavak telepítését javasolják, amelyek jobban illeszkednek a véges vízkészlettel rendelkező területek adottságaihoz. A magas napsütéses órák száma alkalmassá teszi ezeket a vidékeket a napenergia hasznosítására.

Mindezek megvalósításához, azonban számos előfeltételnek kell teljesülnie. Egyrészt a Millennium Ecosystem Assessment szakértői szerint is jelentős, közel 100 milliárd dolláros nagyságrendű anyagi befektetésre lenne szükség. Másrészt ezeket az anyagi forrásokat csak akkor lehet optimális mértékben hasznosítani, ha a jelenleginél alaposabb tudásmennyiség áll rendelkezésre és a probléma nagyságát minden érintett felismeri.

Ladányi László

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről