Intelligens kőzetfelismerő a Marson

Vágólapra másolva!
A Madridi Asztobiológiai Központ kutatói olyan viselhető számítógépet (wearable computer) terveznek, amely a jövőben segítséget nyújt a Marsra érkező asztronautáknak az élet kutatásában.
Vágólapra másolva!

A Mars kutatásának fő célja a folyékony víz és az élet, illetve az egykori életnyomok keresése. Mivel az űrhajósok geológiai képzettsége általában csekély, olyan alkalmazásokat kell kifejleszteni a számukra, melyek ezt a fajta tapasztalatlanságukat pótolják.

Patrick McGuire mesterségesintelligencia-kutató és Jens Ormö geológus olyan bővített (augmentált) valóságmegjelenítőt fejlesztett ki, ami egy kamera képét egy geológiai szempontból képzetlen asztronauta számára is értelmezhető formába alakítja át. A döntéstámogató rendszer valós időben elemzi a kőzetek színének árnyalatait, telítettségét, erősségét, és az űrhajós kijelzőjén átszínezi a marsi élet kutatása szempontjából érdekesnek tekinthető területeket. A rendszer "véleménye" jelenleg 68%-ban egyezik meg a kontrollként szolgáló geológusok véleményével, de ez az arány McGuire szerint tovább javítható.

Agent Portal