Meteor a Mars egén

Vágólapra másolva!
A Spirit által a Mars egén megfigyelt fénycsík feltehetőleg nem a bolygó körül keringő űrszonda, hanem egy meteor nyoma. A szonda így "felzárkózott" az Opportunity mögé. Míg utóbbi az első meteoritot találta meg a bolygón, a Spirit elsőként örökített meg meteort az egén.
Vágólapra másolva!

A Gusev-kráterben landolt Spirit rover 2004. március 7-én egy vékony fénycsíkot örökített meg a Mars sötétedő egén. Akkor a szakemberek még úgy gondolták, a járműnek az 1970-es évek óta a bolygó körül keringő Viking-2 keringő egységét sikerült elcsípnie. Azóta a haladási irány és a fénymenet újabb vizsgálatai rámutattak: feltehetőleg nem egy űrszondát örökített meg a berendezés.

A fénycsík valószínűleg egy meteor nyoma, amelynek pályáját durva közelítéssel Franck Selsis (Centre de Recherche Astronomique de Lyon) számította ki. Eredményei alapján elképzelhető, hogy a Wiseman-Skiff üstököshöz tartozó részecske váltotta ki a jelenséget. A megfigyelés idején a radiáns kb. 14 fokkal volt a horizont felett a Cepheus csillagkép irányában. A meteorikus részecskéket szülő égitest meghatározása azonban egyelőre elég bizonytalan.

A Marson a meteorok a ritkább légkör miatt lényegesen alacsonyabban villannak fel - azaz kevesebb hullócsillag tűnik fel a zenit környékén és több a látóhatárhoz közel. A kérdéses meteor a Spirittől 200-300 kilométerre volt.

Forrás: Telescopium.hu