Kivágták Marie Antoinette tölgyfáját

Vágólapra másolva!
Kivágták a versailles-i kastély legöregebb fáját, Marie Antoinette tölgyfáját, amit 324 évvel ezelőtt, 1681-ben ültettek. A növényt egy 1999 decemberében pusztító nagy vihar erősen megrongálta, majd a 2003 kora augusztusi nagy hőhullámot követően gyakorlatilag kiszáradt.
Vágólapra másolva!

A fa 35 méter magas volt, átmérője elérte az 5 és fél métert. Az 1999-es vihar után még néhány ág kizöldült a matuzsálemen, de a hatalmas hőséget már nem tudta elviselni. A fát XVI. Lajos szerencsétlen sorsú feleségéről nevezték el. Marie Antoinette 1755-ben, 250 évvel ezelőtt született, és 38 évvel később kivégezték. A krónikák szerint a királyné szeretett a fa árnyékában ülni és egyszer meg is mentette azt a kivágástól.

A jövőben szeretnék pótolni a veszteséget egy másik tölgyfával. A főkertész, Alain Baraton nagyon szomorú a történtek miatt. Nehéz szívvel gondol a fára, amit sok generációnyi kertész, köztük André Le Notre, a versailles-i park megalkotója is látott növekedni. A kertet XIV. Lajos megbízásából tervezte és építette meg La Notre, korának leghíresebb tervezője. A versailles-i park 1661-re készült el. Az Európa szerte népszerűvé vált stílus (az ún. franciakert) legfontosabb díszítőelemei a mesterséges medencék és a szobrok. Jellegzetességei a mérnökien megtervezett, geometrikus formákba rendezett virágok és bokrok is. Versailles híre egész Európában elterjedt, és ezt a fajta kertépítési stílust alkalmazták az európai uralkodóházak is. A fertődi Esterházy-kastélyt Magyarország Versailles-ának is nevezik.

A híres tölgyfának vannak utódai, ugyanis a főkertész még időben gondoskodott róla, amíg az még termést (makkot) hozott.

A 2003-as hőhullámnak számos emberi áldozata volt: a francia hatóságok szerint kb. 13 600 idős ember halála is a kéthetes kivételes hőség számlájára írható.

Bodrogi Lilla