Képek a cunamit kiváltó kéregmozgásokról

Vágólapra másolva!
Megjelentek azok a felvételek, amelyeket a brit haditengerészet készített a decemberi délkelet-ázsiai földrengés epicentrumának környékén a tengerfenékről.
Vágólapra másolva!

A képeket a haditengerészet egyik felderítőhajója, a HMS Scott készítette. A hidrográfiai kutatóhajó képei háromdimenziósak, és a Szumátra partjaitól 150 kilométer távolságban található deformálódott óceánfenék részleteit ábrázolják. A rengés epicentrumának környékén 200 és 5000 méter között változik a vízmélység. Ez nem jelentett gondot a HMS Scottnak, mivel a képeket egy nagy felbontású, többféle hanghullámot kibocsátó eszközzel, az ún. szonárral készítette. Az aljzatról visszaverődő hanghullámokból következtetni lehet az óceánfenék domborzati viszonyaira.

A kutatóhajó munkáját a múlt hónapban az angol védelmi minisztérium kezdeményezte azzal a céllal, hogy jobban megérthessék a földrengések kialakulását, és egyúttal képesek legyenek előre is jelezni ezeket az eseményeket - írja a BBC News. A hajó eddig még nem végzett hasonló kutatásokat, mivel fő feladata a tengerfenék azon részeinek térképezése, amelyek katonai szempontból lehetnek fontosak. Ezért most a Southamptoni Oceanográfiai Központ és a Brit Geológiai Szolgálat civil szakemberei is csatlakoztak a munkához, hogy segítsenek a kutatásban.

A felderítő expedíció egyik fő eredménye, hogy elkészült az első olyan alaptérkép a területről, amely a későbbi kutatások megfelelő támpontjául szolgálhat a jövőben. Ezenkívül egy majdani szökőár-előrejelző rendszer kiépítésében is szeretnék felhasználni az eredményeket, mivel segíthetnek annak tervezésében, hová érdemes elhelyezni egyes műszereket.

A felgyűrődött tengeraljzat

Mint korábban arról részletesen beszámoltunk, a pusztító erejű hullámokat egy hatalmas, a tengerfenék alatt hirtelen bekövetkező kéregmozgás váltotta ki. A hirtelen felszabaduló feszültség hatására az Indiai-kőzetlemez nagyjából tizenöt métert mozgott Indonézia irányába, a Burmai-mikrolemez alá tolódva. Ez a folyamat indította útjára a környező partokat elöntő tengerár nagy erejű hullámait. A változások néhány percen belül zajlottak le.

Forrás: Royal NavyA képeken bíbor és sötétkék színnel ábrázolták a tengerfenéknek azt a 4000 méter mélyen fekvő, lapos részét, amelyet az Indiai-kőzetlemez hordoz. A világoskékkel jelölt területek azok, ahol a két tektonikus lemez ütközik, és az Indiai-lemez a Burmai-mikrolemez alá tolódik. A felső kép bal oldalán, zöld és sárga színnel látható az a terület, amely felgyűrődött a kéregmozgások hatására (a narancssárga szín jelöli az 1000 méteres mélységet).

A szökőárat egy nagyjából harminc kilométer hosszúságú, újtörésvonal-szakasz keletkezése előzte meg. Az Indiai-kőzetlemeznek a Burmai-lemezbe beleütköző, majd alábukó darabja a Burmai-lemezt erőteljesen felfelé tolta el. A tengerfenék ily módon történő megemelkedése miatt hatalmas energiák szabadultak fel, erőteljes rázkódást okozva a tenger alatt.

Illyés András