Hifi-szűrő a sörhöz

Vágólapra másolva!
A 90-es évek elején egy holland elektrotechnikai cég kompakt kazettát (DCC) fejlesztett ki, a DCC-t később a CD kiszorította a piacról, ám az eljárásnak egy egészen más jellegű ipar, a sörgyártás veszi hasznát.
Vágólapra másolva!

A holland Philips cég digitális kompakt kazettáját (DCC) a célból fejlesztett ki, hogy a szokásos mágnesszalagokkal CD-minőségű hangzást érjen el. A DCC-technológián alapuló felvevő/lejátszó fejek 70 mikrométeres lyukakon át írták vagy olvasták a mágneses adatokat. Az apró lyukakat fluorozott szénhidrogén plazmával égették egy fémrétegbe.

A DCC-t a CD kiszorította a piacról, de az eindhoveni Fluxxion üzem a lyukégető eljárást ismét hasznosítja új folyadékszűrőiben: egy 15 centiméter átmérőjű szilíciumlapkát vákuumba helyeznek, és a plazmasugárral 0,45 mikrométeres lyukakat fúrnak bele.

A rendkívül finom szűrőt a sörfőzők az élesztőmaradékok eltávolítására használhatják. A hagyományos sörszűrők rostos anyagból készülnek, változó a vastagságuk, s akár 1 bar (túl)nyomás is szükséges, hogy a folyadékot átpréseljék rajtuk. A folyamat a szilíciumszűrővel egyszerűbb, mert a sörnek mindenhol ugyanolyan rövid "csatornákon" kell átjutnia; emiatt elég, ha kb. 0,1 bar nyomást alkalmaznak. A Bavaria sörfőzde - a laboratóriumi próbák után - már kísérleti üzemében is teszteli az új eszközt.

A Fluxxionnál közben azt vizsgálják, nem szűrhetnék-e ki a baktériumokat is a tejből. Ezzel megspórolnák a pasztőrözést, s a tej is finomabb lenne. A 0,2 mikronos lyukakat tartalmazó szűrővel vírusokat próbálnak eltávolítani a vérplazmából.