Sarki fények Európa-szerte

Vágólapra másolva!
Január 21-én Európa-szerte, így Magyarországon is észlelték a csodálatos jelenséget. Képes beszámolónk.
Vágólapra másolva!

Mint arra pénteken (január 21-én) reggel felhívtuk kedves olvasóink figyelmét, a Jupiter méretű 720-as napfoltcsoport január 20-án hazai idő szerint 8 órakor óriási napkitörést produkált. A napkitörést követő koronakitörésben kidobódott napanyag aztán 21-én este, hazai idő szerint 18 óra környékén csapott le bolygónk mágneses terére, és több mint 6 órán át tartó komoly geomágneses vihart váltott ki.

Európa-szerte - ahol ekkor már besötétedett - gyönyörű sarki fényeket észleltek. Az ICI Interaktív Meteorológia szakembereinek előrejelzése ismét megbízhatónak bizonyult, és a gyakran változó felhőzet ellenére Magyarországon is több helyen megfigyelhették a jelenséget.

A 720-as napfoltcsoport eközben - a Nap forgása miatt - eltűnt a szemünk elől. Az ilyen hatalmas alakzatok azonban gyakran több hónapig is megmaradnak. Amennyiben most is ez lesz a helyzet, február első felében fordul vissza felénk. Addig nem számíthatunk komolyabb naptevékenységre (legalábbis emiatt nem).

A geomágneses viharok

A koronakitörések több milliárd tonna forró gázt (pontosabban napanyagot, plazmát) juttatnak a bolygóközi térbe, több száz km/s-os sebességgel. Egy-egy ilyen plazmacsomó körülbelül két nap alatt érheti el a Földet. A töltött részecskék özönétől bolygónk mágneses tere és légköre véd meg bennünket, de egy-egy nagyobb koronakitörés a Föld mágneses terét összezavarva igen erős geomágneses hatást válthat ki.

Az érkező lökéshullámfront ugyanis a Föld mágneses erővonalait torzítja és a felszín felé nyomja, aminek következtében hirtelen megnő a mágneses térerősség, és ún. geomágneses vihar alakul ki.

A geomágneses viharok veszélyeztetik a Föld körül keringő műholdak érzékeny elektromos berendezéseit, sőt extrém esetben zavarok támadnak a földi energiaellátó és távközlési rendszerekben, számítógép-hálózatokban. Zavarok jönnek létre a rövidhullámú rádió-összeköttetésekben. A GPS-rendszer működésének pontosságában is átmeneti zavarok léphetnek fel. Az időjárás is változékonyabbra fordul.

A napkorong jobb oldalára kifordult 720-as napfoltcsoport január 21-én, felette plazmahíddal (Gary Palmer felvétele, Los Angeles, USA)