Portugáliát is elérték a sáskák

2004.12.01. 15:39

Portugáliában még soha nem látott forgatag, az Afrikából kirajzott többmilliós sáskarajok egyike érte el az ország déli csücskét. A hatóságok készültséget rendeltek el, a rovarok által okozott károkról még nem érkezett hír. A sáskajárások évente 29 millió négyzetkilométernyi területet tarolnak le a világon.

Amikor az afrikai sivatagos területeken beköszönt a rövid esős időszak, az amúgy magányosan élő sivatagi sáskák (Schistocerca gregaria) elszaporodnak, s a rovarok viselkedése egy csapásra megváltozik: a korábban főként éjszakai életmódot követő állatok nappal repülnek, színük barnáról rózsaszínre, az ivaréretteké sárgára vált. A rovarok megjelenése, életmódja közti különbség akkora, hogy a magányos és a rajokban élő sáskákat egészen 1921-ig két külön fajnak tartották.

A sivatagi sáskaraj a falánkság szinonimája, nem véletlenül: egy kifejlett sáska naponta 2 grammos testtömegének megfelelő friss levelet fogyaszt. Egy átlagos rajban többtonnányi sáska  - valóságos faló fergeteg - repül.

A rekord

A sivatagi sáskák a légáramlatokkal körülbelül 16-19 km/órás sebességgel vonulnak, a rajok naponta 5-130 kilométernyi távolságot tesznek meg. Hosszú ideig bírják a repülést anélkül, hogy leszállnának: rendszeresen szelik át sáskarajok a Vörös-tengert, ami 300 kilométernyi repülést jelent. A leghosszabb sáskavonulások egyikét 1954-ben jegyezték fel, ez Északnyugat-Afrikától a brit szigetekig tartott, 1988-ban pedig Nyugat-Afrikából a karib-tengeri szigetekre érkezett egy raj - a nem kevesebb, mint 5 ezer kilométeres távolságot a rovarok közel 10 nap alatt tették meg.

A sivatagi sáskák Afrika, a Közel-Kelet és Délkelet-Ázsia sivatagos vidékein élnek, ahol az éves átlagos csapadékmennyiség nem éri el a 200 mm-t. Ez a  kb. 16 millió négyzetkilométernyi terület 30 országot ölel át. A nyugalmi időszakokat a csapadékosabb időszakok szakítják meg, ilyenkor veszi kezdetét a sáskajárás: a rovarok hatalmas, 29 millió négyzetkilométernyi területet vándorolnak be, ami 60 országot, bolygónk szárazföldi felszínének több mint 20 százalékát érinti. Egy-egy sáskajárás -a bibliai tíz csapás egyike - a Földön élő emberek 10 százalékának megélhetését teheti tönkre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK