Fehér elefántot láttak Srí Lankán

2004.08.02. 16:01

Srí Lankán még soha nem látott élőlényt, egy fehér elefántot azonosítottak a Ruhunu Nemzeti Parkban. Az ormányost éppen különleges színe mentheti meg a kilövéstől.

A nőstény állat, amelynek korát 11 évesre becsülik, egy 17 egyedet számláló - kifejlett nőstényekből és borjaikból álló - csorda tagjaként járja a park bozótosait, s az elmúlt hetekben többször is látták. Az albínó elefánt fejlődésének megfigyelése igazán különleges, ritka lehetőség a kutatók számára - mutatott rá Dayananda Kariyawasam, a Srí Lanka-i vadvédelmi központ vezetője. Az elefánt a park munkatársaitól a Sue nevet kapta, amely szingaléz nyelven fehéret jelent.

Az albinizmus recesszíven öröklődő pigmenthiány, a színanyag képződésének veleszületett zavara. Az albínóknál, embernél és állatnál egyaránt hiányzik a bőr, a haj, a szivárványhártya stb. színét okozó melanin nevű festékanyag. Az albínók bőre rózsás árnyalatú, pupillájuk sötétvörös, szivárványhártyájuk rózsaszínű vagy halványkék, hajuk, az állatok szőre, tolla világos, csaknem fehér. Az albinizmus a vadon élő állatok között rendkívül ritka jelenség, az azt hordozó gén a fajok nagy többségénél recesszív gén, a normális pigmentáltság tehát domináns az albínóval szemben. Ahhoz, hogy két normális pigmentáltságú elefántnak albínó borja szülessen, igen ritka egybeesésnek kell megtörténnie: mindkét állatszülőnek hordoznia kell az albínó-génváltozatot, és ebben az esetben is csak 1 a 4-hez a valószínűsége, hogy albínó utóduk születik.

Jóllehet Sue egészségesnek tűnik, a pigmenthiány gyakran vezet a szem és a bőr megbetegedéseihez. Mint arról hírt adtunk, tavaly novemberben bőrrákban pusztult el Hópehely, a világ egyetlen ismert fehér gorillája. Hópehely évtizedekig a barcelonai állatkert legfőbb látványossága volt, 37 esztendős spanyolországi "tartózkodása" alatt 21 utódot nemzett, és hét unokája született, de fehér bundáját egyetlen utódja sem örökölte.

Srí Lankán a fakitermelés fokozatos számolja föl az elefántok természetes élőhelyeit. Az ország 4 ezer elefántjának nagy része mára természetvédelmi területekre szorult, ám csakúgy, mint Afrikában, az állatok gyakran kószálnak el a védettséget adó nemzeti parkokból. Az ilyen, ültetvényeket dézsmáló elefántokat a gazdák gyakran egyszerűen lelövik - hetente közel három elefánt pusztul el így Srí Lankán. Helyi állatvédők szerint remény van rá, hogy Sue-t elkerülik a golyók, mivel a fehér elefánt a helyiek hite szerint jó szerencsét hoz. A Srí Lanka-i lakosság közel 70 százaléka buddhista, akik azt vallják: Buddha anyját álmában egy hatagyarú fehér elefánt látogatta és termékenyítette meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK