T-sugarakkal pásztázhatnak a reptereken

2004.07.12. 12:53

A robbanószerkezetek és fegyverek kiszűrésének új módját vezethetik be, elsőként brit repülőtereken: az utasokat letapogató, ruhán, papíron és műanyagon áthatoló T-sugarak a fegyvereket kimutatják, de nem jelentenek veszélyt az emberi szervezetre - állítják a berendezés fejlesztői.

A 2001. szeptember 11-én történt repülőgépekkel elkövetett terrortámadást követően a hatóságok igyekeznek mindent megtenni, hogy az utasok poggyászából még a reptereken kiszűrjék azokat a tárgyakat, amelyek később a repülés során bármiféle veszély forrásai lehetnek. A biztonsági berendezések új generációját jelenthetik azok a készülékek, amelyek terahertz-hullámok segítségével azonosítják mind a fém, mind pedig az egyéb anyagokból készült fegyvereket.

A terahertz-hullámok az elektromágneses skálán a mikrohullámú és az infravörös tartomány között helyezkednek el. A szakemberek szerint számos érv szól amellett, hogy a T-sugarakat a reptéri utasellenőrzésben hasznosítsák. A röntgensugarakkal ellentétben például nem jelentenek kockázatot az emberi egészségre nézve, ugyanakkor áthatolnak a ruhán, papíron és műanyagon, és azonosítják a fémből, kerámiából készült fegyvereket és a plasztikbombát. Kutatók a hasznosítás szempontjából a terahertz-hullámokat az elektromágneses skála utolsó érintetlen tartományának nevezik, s még számos kiaknázatlan lehetőséget látnak bennük, így például a gyógyászati célú képalkotás területén.

Az új technológia hasznosítása korántsem jelenti majd a korábbi módszerek elvetését, csupán kiegészítője lesz azoknak. Arról semmiképpen sem lehet szó, hogy bevezetésével ne lenne szükség továbbra is a repülőtereken dolgozó biztonsági szakemberek éberségére - mutatott rá dr. Ruth Woodward független tudományos tanácsadó.

A T-sugarak hasznosításával foglalkozó TeraView vállalat már fejleszti azt a kézben fogható pálcát, amellyel a reptéri biztonsági szakemberek végigpásztázhatják az utasok testfelületét. A készülék várhatóan két éven belül kerülhet forgalomba, azt követően, hogy egy most még meg nem nevezett brit repülőtéren tesztelték. A cég ezzel egy időben tervezi egy hasonló elven működő kapu kifejlesztését is.

"A reptereknek óriási feladatot jelent, hogy egyszerre teremtsék meg a tökéletes biztonságot és lehetőleg minimális kényelmetlenséget okozzanak az utasoknak" - magyarázza dr. Mike Kemp, a TeraView alelnöke. A T-sugarak alkalmazása a biztonság megteremtésének egyik új és az utasok számára kevéssé kellemetlen módja lehet - mutatott rá dr. Ruth Woodward.

Számos emberjogi szervezet emelte föl a szavát, miután kiderült, az Egyesült Államok néhány repterén már folynak olyan képalkotó technológiák tesztelései, amelyek az ellenőrzés során virtuálisan lemeztelenítik az utasokat. A tiltakozásokkal sikerült is néhány módosítást elérni: "alapvetően annyi változott, hogy az emberi test úgymond legérzékenyebb részei kikerültek az ellenőrzés alól" - ismertette Chris Yates, a Jane's Transport szaklap repülésbiztonsági szakértője.