Betonba vesznek a pelikánok

Harmincnál több védett barna pelikán zúzta össze magát az elmúlt hetekben az Egyesült Államok országútjain, mivel a magasból enyhet adó víztükörnek nézték az autóutak tűző naptól csillogó, forró betonfelületét.

Forrás: Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Az egyesült államokbeli Arizona államban élő védett pelikánok sora pusztul el az országutakon, mert víztükörnek nézik a hőségtől vibráló betont. A "betonra szállás" igen fájdalmas, gyakran kimúlással végződő sérüléseket okoz a madaraknak - mondta Sandy Cate, az arizonai fővárostól, Phoenixtől északra lévő Adobe helységben lévő Természetvédelmi Intézet munkatársa.

A Yuma és a főváros, Phoenix közötti térségben talált sebesült pelikánok az útfelülettel való szerencsétlen találkozás következményei mellett kiszáradástól és súlyos gyengeségtől is szenvednek. 

Természetvédelmi szakemberek szerint a madarak az Egyesült Államok nyugati partvidékén a szárazság miatt a szokásosnál kevesebb élelmet találnak, ezért az ország belseje felé igyekeznek táplálék, elsősorban kedvenc eledelük, a hal után kutatva. A 43 Celsius-fokos levegőben felforrósodó útfelület által visszatükrözött napsugarak, illetve az út feletti forró és hideg légrétegek találkozása nyomán délibábszerű képződmények keletkeznek, ez megzavarja a madarakat, amelyek tavaknak nézik a járdák és az országutak sima betonját - állítják a szakértők.