Királyok, nimfák, tündérek a Lepkekertben

A kiszámíthatatlan, viszonylag hűvösebb időjárás miatt csak ezen a héten nyílt meg a Fővárosi Állat- és Növénykertben a 600 lepkének és pillangónak otthont nyújtó színpompás Lepkekert.

Tudta-e, hogy a denevérlepke mindennél jobban szereti a narancsot? Hogy a lepkék többsége csak 3-4 hétig él, de fogságban olykor megélik a fél évet is, hiszen így nem fenyegetik létüket a madarak és a denevérek? Tisztában van vele, hogy a világ 250 ezer lepkefajának csupán töredéke nevezhető pillangónak?

Mesebelien szép afrikai, ázsiai és dél-amerikai lepkéket, több mint 40 faj képviselőit gyűjtötték egybe ismét, hogy megnyílhasson az Európában egyedülálló, a szivárvány minden színében tündöklő, múlékony szépségű állatgyűjtemény. Nevük is igéző szépségüket jelzi: létezik király- és nimfalepke, valamint tündérpillangó is. Ezeknek a piros, kénsárga, azúrkék, fekete és fehér lepkéknek az élete azonban igencsak rövid.

A kertben nem csupán a kifejlett lepkéket, az imágókat is meg lehet tekinteni, s a közönség bepillantást nyerhet különös fejlődésükbe is. A lepkefarmok a lepkéket bábállapotban küldik az Állatkertnek, mert így szállíthatók a legkisebb sérülési kockázattal. Ekkor is fontos azonban, hogy egy héten belül megérkezzenek, mivel egyes lepkefajok bábból való kelési ideje 10-12 nap, és ha még a szállítás alatt kikelnek, menthetetlenül elpusztulnak.

A kert bábszekrényében több tucatnyi, kedvenc növényeit majszolgató és bebábozódott hernyó látható. A szellős nyári szállás kertjébe trópusi virágok tucatjait telepítették és nem hiányzik az ennivaló sem: narancsszeletek és banándarabok csábítják a lakmározni vágyó kifejlett egyedeket. Az állatkertben látható lepkék közül a legnagyobbak a denevérlepkék, amelyek akkorák, mint egy kisebbfajta denevér,  szárnyfesztávolságuk meghaladja a 15 centimétert.

A Lepkekertbe, amely előreláthatólag szeptember végéig lesz nyitva, az állatkerti belépővel lehet bemenni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK