Gyorsítható a nemi érés

Azok a gyerekek, akik gyakran késő estig tévét néznek, korábban érik el a serdülőkort, állítják a firenzei egyetem kutatói.

Tévénézés és számítógépezés során szervezetünkben csökken a melatonin hormon termelése. Az alvást, valamint a pubertáskor beálltának kezdetét is befolyásoló hormon szintje ezen tevékenységek megszűnésekor újból emelkedik, vélik az olasz kutatók. Eredményeikről a New Scientist online-kiadásában számolnak be.

Salti és munkatársai összesen 74, 6-12 év közötti gyermekeket vontak be a vizsgálatba. A fiatal résztvevők naponta átlagosan este 8 és 12 óra között kb. három órát szoktak tévénézéssel tölteni. A vizsgálatot megelőző egy hét alatt a kutatók arra biztatták őket, hogy ennél több ideig hódoljanak kedvenc időtöltésüknek. Ezt követően hét napon keresztül nem nézhettek tévét. A gyermekek családjait pedig arra kérték, hogy ezen időszakban csökkentsék más mesterséges fényforrások kibocsátását is. A megvonás eredményeként a hét végéig átlagosan egyharmaddal emelkedett a gyermekek melatoninszintje.

A hormontermelés mechanizmusa részleteiben jelenleg még nem ismert, a kutatók azonban feltételezik, hogy a túlzott mennyiségű mesterséges fény felelős a hormontermelés csökkentéséért, ami összefüggésben állhat a korábban bekövetkező serdülőkorral.

Cseh Júlia

KAPCSOLÓDÓ CIKK