Újabb nagy felfedezés a Marson

Vágólapra másolva!
Miközben az Opportunity kivergődött a Maradandóság-kráterből, a Guszev-kráterben dolgozó Spirit újabb, az eddigieknél közvetlenebb kémiai bizonyítékot talált a Mars múltbeli nedves időszakára.
Vágólapra másolva!

Az amerikai robotgeológusok eddig több különböző kémiai és morfológiai bizonyítékot találtak a víz múltbeli jelenlétére a vörös bolygó felszínén: hematit-, szulfát-, klorid- és bromid-tartalmú ásványokat, a kőzetek felszínét borító málladékréteget, illetve rétegzett szerkezetű kőzetdarabokat egyaránt.

A Columbia-hegyek térségében vizsgált Clovis nevű kőzetdarab elemzése során azonban a Spirit egy olyan ásványra bukkant, amelyet eddig még nem figyelt meg a Marson. A goethit nevű ásványt a vasvegyületekre érzékeny Mössbauer-spektrométer mérései alapján azonosították, s összetétele miatt ez újabb, rendkívül erős bizonyítéka a víz múltbeli jelenlétének. További információk a felfedezésről a Mars Society magyar tagozatának honlapján.

Eközben megérkeztek az első felvételek, amelyek már a másik marsjáró, az Opportunity "háta mögött" mutatják a Maradandóság-krátert. Több mint félévnyi alapos vizsgálódás után ugyanis a szívós szerkezet kimászott a mélyedésből. A kráterből kijutva dél felé, a leszálláshoz használt fékezőernyő irányába vette útját - amely a közelben zuhant le. A NASA szakemberei már ki is jelölték következő célpontját: először a fékezőernyő maradványait vizsgálja meg, majd egy rögös, összetöredezett felszínű terület felé indul tovább. További kép a Mars Society magyar tagozatának honlapján.

Az Opportunity az elmúlt hetekben a Mars nappali égboltját is vizsgálta, s a küldetés 290. napján, helyi idő szerint 9:30-kor fátyolos szerkezetű felhőket figyelt meg a Maradandóság-kráter felett, amelyek jelenlegi ismereteink szerint mikrométeres nagyságú vízjég-szemcsékből állnak. (Más napokon eltérő típusú illetve mennyiségű felhőt figyeltek meg a térség felett, ami jelzi, hogy a Marson is aktív időjárási folyamatok zajlanak.) A marsjáró emellett egy rétegtani különlegességet is felfedezett a Burns Cliff sziklakibukkanás alsó részén: egymás mellett található réteges kőzettestek réteglapjai igen éles szöget zárnak be egymással, amely a két szerkezet múltbeli fejlődésének különbségére utal.

Forrás: Mars Society