Anyatej a szabályos fogsorért

Vágólapra másolva!
Az anyatejes táplálás - sok más áldásos hatásán túl - a fogsor kialakulását is kedvezően befolyásolja.
Vágólapra másolva!

Olasz kutatók eredményei szerint a gyermekkori ujjszopás vagy cumizás duplájára növeli a szabálytalan fogsor kialakulásának esélyét, mivel meggátolja a száj és a szájpadlás izmainak normális fejlődését. Az anyatejes táplálás ezzel szemben elősegíti a tökéletes tejfogsor kialakulását - többek között ezért is érdemes a csecsemőket (lehetőleg minél tovább) szoptatni.

A csecsemők másféle technikával szopják az anyamellet és a cumit. Míg az emlőből nyelvük és ajkuk összeszorításával préselik ki a tejet, addig a cumisüvegnél a mesterséges cumifejet nyelvükkel a szájpadlásukhoz nyomva inkább kiszívják a táplálékot. Ez utóbbi esetben több erőt kell szájukkal és állkapcsukkal kifejteniük, ami befolyásolja a száj és a szájpadlás izmainak a fejlődését, a későbbiekben pedig a tejfogak rendezett fejlődését. Bár a tejfogak idővel kihullanak, mégis úgy tűnik, hogy még a maradandó fogak rendszerét is elrendeződésük és a köztük lévő távolságok határozzák meg.

A vizsgálat során 1099 3 és 5 év közötti gyermeket figyeltek meg fogorvosok. A kapott adatokból kiderül, hogy a vizsgált tesztalanyok egyharmadának fogai rendezetlenek, fogközei pedig szabálytalanok voltak. 13%-uknak alsó és felső fogsora nem illeszkedett megfelelőképpen - ők az úgynevezett elülső nyitott harapásban szenvedtek, míg másik 7%-uknak úgynevezett hátsó keresztharapásuk volt, ami annyit jelent, hogy a felső és az alsó rágófogak összeharapáskor egymást keresztezik.

A kutatók az adatok alapján kimutatták, hogy azoknál a gyerekeknél, akik első életévükön túl is cumiztak vagy szopták az ujjukat, kétszer olyan valószínűséggel alakult ki szabálytalan fogsor és négyszer olyan valószínűséggel nyitott harapás, mint nem cumizó társaiknál.

A vizsgálatokból kiderült, hogy a csecsemők táplálási módja életük első hónapjaiban nem befolyásolja közvetlenül a nyitott harapás kialakulását. Ezzel szemben azonban úgy tűnik, a hátsó keresztharapás jóval gyakoribb azok körében, akiket cumisüvegből tápláltak, cumiztak vagy az ujjukat szopták. Sőt, megállapították, hogy az anyamellből való táplálás még azoknak is védelmet nyújtott a keresztharapással szemben, akik cumiztak.

Mindenesetre fontos a szülők figyelmét felhívni arra, hogy igyekezzenek növekvő gyermekeiket fokozatosan leszoktatni a cumizásról. A British Dental Association ajánlása szerint már csak azért se cumival nyugtassuk meg gyermekünket, mivel ezzel különböző baktériumokat is a gyermek szervezetébe juttatunk, valamint vízzel vagy anyatejjel, és ne édes gyümölcslevekkel vagy üdítőkkel itassuk a babákat, mivel az ezekben található magas savtartalom már a tejfogakat is rongálhatja.

E+B