Drámai pusztítást okozott a szél a Magas-Tátrában

Vágólapra másolva!
Valósággal leborotválta az orkán a Magas-Tátrát: az ország fakitermelésének egész évi hozamát elpusztította az ítéletidő - írja az Új Szó szlovákiai magyar napilap internetes kiadása. A katasztrófa következményei egyelőre beláthatatlanok.
Vágólapra másolva!

A napokban lezajlott szélviharban több mint két és félmillió köbméternyi fa pusztult el, Szlovákia éves kitermelésének majdnem 90 százaléka. Szakértők szerint akkora a pusztítás, hogy megváltozhat a hegység klímája. A Tátrai Nemzeti Park gyakorlatilag megsemmisült, és a Tátra egyesek szerint csak száz év múlva lesz olyan, mint volt - írja az Új Szó.

Az egész ország területén leállították a tűlevelű fák kitermelését, és erdőjárási tilalmat rendeltek el. Simon Zsolt földművelési miniszter drámainak nevezte a helyzetet. "Őszintén szólva, sírhatnékom volt az elpusztított erdők láttán. Túlzás nélkül állíthatom: a Magas-Tátra kiveszett tájhoz hasonlít, a helyzet drámai. Az a Tátra, amit ismertünk, már nem létezik. Nem kizárt, hogy a megmaradt néhány fát is ki kell vágni" - mondta.

Biztos, hogy a Magas-Tátrában száz évig helyrehozhatatlan károkat okozó orkán nem csak az erdőket söpörte el, hanem az állatvilágban is súlyos kárt tett - jelezték a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) munkatársai. "Fák, erdők nélkül a térség értékét veszítette" - nyilatkozta a Tátrai Nemzeti Park igazgatója, aki szerint a károk egyelőre felbecsülhetetlenek, mi több, a tavaszi olvadáskor újabb károkat okozó árvizek várhatók, hiszen az olvadó hó az erdők fékező hatása nélkül nem kiszámítható módon "közlekedik", és biztos, hogy az új erdőtelepítésekhez szükséges talaj jelentős részét a víz lemossa majd a sziklás területről.

Miklós László, a szlovák kormány környezetvédelmi minisztere szerint az orkán részlegesen megváltoztatta a Tátrai Nemzeti Park ökoszisztémáját, s a növény- és állatvilágra kifejtett hatása felmérhetetlen. Egyebek között azt sem lehet tudni, hogy a történtek milyen hatással lesznek a tátrai gyógyfürdők sorsára - tudta meg az MTI helyi tudósítója.

Az Új Szó információi szerint az erdőkön kívül tönkrementek egyes vasútvonalak és síközpontok, a sífelvonók, a lesiklópályákat is farönkök borítják. Idén a Tátrában nem nagyon lehet majd téli sportokat űzni.