Károsak lehetnek az E-vitamint tartalmazó készítmények

Vágólapra másolva!
Újabb eredmény arra vonatkozóan, hogy a vitaminkészítmények ártalmasak is lehetnek, ha a szükségesnél nagyobb mennyiségben fogyasztjuk őket.
Vágólapra másolva!

A vitaminkészítmények annak köszönhetik népszerűségüket, hogy az általános vélekedés szerint fogyasztásuk egészséges. Egyelőre keveset tudunk azonban arról, hogy emelt dózisban milyen hatással vannak az emberi szervezetre.

Amerikai, spanyol és brit orvosok 19 különböző klinikai vizsgálat eredményeit elemezték, hogy kiderítsék belőlük az E-vitamin különböző mértékű fogyasztásának valós hatásait. Meglepetésükre kiderült, hogy azok körében, akik naponta 400 Nemzetközi Egységnyi (NE) E-vitamint szedtek (ennyi a bolti forgalomban lévő készítmények általános mennyisége), 10%-kal több halálozás fordult elő azokhoz képest, akik egyáltalán nem szedtek ilyen készítményeket.

Edgar Miller, a kutatás vezetője (Johns Hopkins Egyetem, Baltimore) odáig megy, hogy az E-vitamint tartalmazó mesterséges vitaminkészítmények hatásairól szóló híreszteléseket minden tudományos alapot nélkülöző marketingfogásoknak nevezi.

Az E-vitamin különféle formái olyan antioxidáns-vegyületek, amelyek megvédik a sejteket és a szöveteket a roncsoló hatású ún. szabadgyökökkel szemben. Az E-vitamin ezenkívül segíti a sebek gyógyulását, erősíti az immunrendszert, és javítja a szervezet keringési rendszerét. Természetes formában a növényi olajokban, a leveles zöldségekben és a dióban található meg a legnagyobb koncentrációban. Mivel zsírban és nem vízben oldódó vitaminról van szó, a szervezetben felhalmozódhat. Kedvező hatásai miatt a táplálkozási szakértők azt ajánlják, hogy étkezésünk során fogyasszunk legalább napi 10-20 milligrammnyi (15-30 NE) E-vitamint.

Miről olvasna még szívesen az [origo] Tudományban?http://www.equest.hu/ValaszFogad.servlet?azonosito=126462241&userid=1234&userparams=011_03_1_12_2_1_05_04

Mennyivel lehet és érdemes-e túllépni a 10-20 milligrammot? A most közölt vizsgálati eredményekből kiderül, hogy napi 150 NE fogyasztásáig a vitaminnak még nincsenek mellékhatásai, sőt - antioxidáns hatása miatt - hasznos lehet az egészség szempontjából. E fölött az érték fölött (de főleg 400 NE-n túl) azonban már a káros hatások dominálnak.

Azt gondoljuk, hogy ami vitamin, az mindenképpen egészséges. Egyre több tanulmány bizonyítja azonban, hogy a túladagolás a vitaminok esetében is veszélyes. A kutatók azt tanácsolják, hogy amíg további kutatások nem tisztázzák a túladagolás konkrét veszélyeit, ne szedjünk emelt adagban E-, D- és A-vitaminokat, mivel mindegyikük zsírban oldódik, így felhalmozódhat a szervezetben.

A legtöbb vitamin esetében valószínűleg akkor járunk el helyesen, ha a vitaminokat természetes táplálékkal és nem mesterséges vitaminkészítményekkel visszük be a szervezetbe. A természetes vegyes táplálkozással, nyers zöldséggel, gyümölcsökkel mindazon hatóanyagokhoz elegendő mennyiségben hozzájut a szervezet, amelyek többek között a daganatok keletkezését is megakadályozhatják. A vízben oldódó, felhalmozódni nem tudó C-vitamint viszont mai tudásunk szerint nyugodtan szedhetjük tabletta formájában is (naponta maximum 1000 mg felnőtteknek), főleg a járványokban gazdag téli időszakban.

E+B