Tigrislány érkezett a budapesti állatkertbe

Vágólapra másolva!
A kétesztendős, Nadja nevű szibériai tigris egy franciaországi állatkertből érkezett Budapestre, és még csak most ismerkedik új helyével. Nyugalma érdekében egyelőre kordon mögül figyelhetik meg a látogatók.
Vágólapra másolva!

A normandiai Jurques állatkertjéből érkező tigrishölgy 2002 végén született. A szibériai alfajhoz (Panthera tigris altaica) tartozó állat az elmúlt két hetet karanténban, illetve az új helyével való ismerkedéssel töltötte, de most már a nagyközönség is láthatja a csíkos ragadozót. Jóllehet a 2001 decemberében átadott korszerű tigriskifutó minden igényt kielégít, Nadja egyelőre még nyugtalan és morcos. Éppen emiatt - az állat nyugalma érdekében - néhány hétig csak egy ideiglenes kordon mögül lehet őt megszemlélni. A kifutót határoló üvegfelületekhez csak akkor mehet majd oda a közönség, ha a tigrishölgy egy kicsit jobban megbarátkozott új otthonával.

Nadja természetesen nem marad egyedül: a tigrishölgy hamarosan párt is kap egy ifjú hím személyében, a Budapesti Állat- és Növénykert ugyanis egy szaporodó tigris-tenyészpárt szeretne összehozni. Ez nemcsak azért lenne fontos, mert a nagyközönség bizonyára örülne a reménybeli kistigriseknek, hanem mert ez a tigrisek megmentését szolgáló állatkerti tenyészprogram szempontjából is kívánatos. Az állatkerti tenyészállományok összeállítása természetesen sokkal bonyolultabb egy-egy nőstény, illetve hím állat összepárosításánál. Fontos, hogy a tenyészállatok megfelelő életkorúak és származásúak legyenek.

Éppen ilyen, a faj megmentését célzó tenyésztési okok miatt került sor tavaly a perzsa leopárd tenyészpár kialakítására, az idei év folyamán a zsiráfállomány átalakítására és az új Rotschild-zsiráf bika beszerzésére, valamint ezért szükséges a tigriseknél most folyamatban lévő tenyészállomány-frissítés is.

Miről olvasna még szívesen az [origo] Tudományban?http://www.equest.hu/ValaszFogad.servlet?azonosito=126462241&userid=1234&userparams=011_03_1_12_2_1_05_04

A világ vadon élő tigrisállománya a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint körülbelül 7500 egyedre tehető. Az elmúlt fél évszázadban három tigrisfaj is kipusztult: a bali, a kaszpi és a jávai tigrisnek már nyoma sincs.