Új eredmény a kávé és dohányzás együttes hatásáról

Vágólapra másolva!
Kétszer is gondoljuk meg, hogy a kávé mellett rágyújtunk-e egy cigarettára, ugyanis a legfrissebb kutatások szerint ezzel minden más szenvedélynél jobban ártunk a szívnek.
Vágólapra másolva!

Korábban is feltételezték, hogy a dohányzás és a koffein együttesen erősítik egymás szívre gyakorolt káros hatásait. A görögországi Athéni Orvosi Iskola kutatói most egyértelműen kimutatták, hogy a két szenvedély együtt hatványozott veszélyt jelent az artériákra és a vérkeringésre.

Az egyik vizsgálat során 24 emberen közvetlenül nézték meg a dohányzás és a koffein közös hatását, míg egy másikban 160 emberen vizsgálták a két tényező együtt gyakorolt hosszú távú következményeit. Mindkét esetben az aorta (a szívből kilépő főverőér), valamint a főbb artériák falának rugalmasságát vizsgálták, illetve azt, hogyan áramlik bennük a vér.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a két élénkítőszer együttes alkalmazása kedvezőtlenül befolyásolja a vérnyomást és növeli a szívinfarktus kockázatát. Most az is bizonyítást nyert, hogy bár a dohányzás és a koffein külön-külön is negatív hatást gyakorolnak az erek falának rugalmasságára és a vér áramlására, együttes hatásuk jóval nagyobb e tekintetben. A kölcsönhatás mögött húzódó mechanizmus egyelőre még ismeretlen.

A mindennapokban a koffeinfogyasztás és a dohányzás sokszor fordulnak elő együtt, így jelentősen károsíthatják az artériákat. Dr. Charalambos Vlachopoulos, a tanulmány vezető szerzője szerint azoknak, akik még nem szoktak le a dohányzásról, ajánlatos nem rágyújtani, miközben kávét vagy egyéb koffeintartalmú italt fogyasztanak. A szívelégtelenségben szenvedők fokozottan ki vannak téve a halmozott ártalmaknak.

Miről olvasna még szívesen az [origo] Tudományban?http://www.equest.hu/ValaszFogad.servlet?azonosito=126462241&userid=1234&userparams=011_03_1_12_2_1_05_04

June Davison, a Brit Szív Alapítvány (British Heart Foundation) tagja szerint vizsgálatok ezrei bizonyították már, hogy a dohányzás szoros kapcsolatban áll az érelmeszesedés kialakulásával. Egyes korábbi tanulmányok szerzői azt is állították, hogy a kávéfogyasztás és az érelmeszesedés kialakulása között szintén kimutatható összefüggés. Éppen ezért elképzelhető, hogy a cigarettához párosulva a koffein különösen komoly szívproblémák okozójává válhat.

E+B