Új módszer, kevesebb iker a lombikbébiknél

Vágólapra másolva!
Megóvható a lombikbébi-programban teherbe eső anyának és születendő gyermekének egészsége, ha a megtermékenyítés után csupán egyetlen embriót ültetnek a nő méhébe - hívják fel a figyelmet svéd kutatók.
Vágólapra másolva!

A terméketlenség kezelésével járó egyik legnyomasztóbb probléma a kettes, hármas, vagy ennél többes ikrek születésének magas aránya. A több embrió egyidejű fejlődése ugyanis az anyánál magas vérnyomást eredményezhet, ami koraszüléshez vagy az ikrek a normálisnál alacsonyabb testsúllyal való születéséhez vezethet. E magas aránynak az oka, hogy a mesterséges megtermékenyítés során az orvosok egynél több embriót ültetnek az anyaméhbe, abban a reményben, hogy ez az eljárás hozzájárul a teherbe esés sikeréhez.

Az American Society for Reproductive Medicine idei konferenciáján számos olyan vizsgálat eredményéről számoltak be a kutatók, amelyben egyetlen embrió beültetésével ugyanolyan sikereket értek el, mint kettővel vagy ennél többel.

A malmöi CURA Intézet Pia Saldeen vezette kutatócsoportja Svédország megtermékenyítéssel foglalkozó klinikáinak szülési adatait vizsgálta meg. A svéd Egészségügyi Minisztérium 2003 januárjában megtiltotta - szigorú kivételektől eltekintve - egynél több embrió beültetését mesterséges megtermékenyítés során. Az adatokat összehasonlítva a szakemberek felfigyeltek arra, hogy a tiltást követően végzett sikeres beültetések aránya nem változott az azt megelőző időszakhoz képest, vagyis a beültetések kb. egyharmada eredményesnek bizonyult. Az ikerszületések száma ezzel egyidőben 23 százalékról 6 százalékra esett vissza. Ez a hat százalék a természetes úton létrejövő egypetéjű ikrekkel magyarázható.

A szakemberek remélik, hogy eredményeikkel meggyőzik a nőket és a megtermékenyítéssel foglalkozó klinikák orvosait, akik a jövőben támogatják majd az egyembriós beültetéseket. Mivel az ikerszüléssel járó kockázat a 37 évnél idősebb, valamint korábban eredménytelen beültetésen átesett nők esetében alacsonyabb, több embrió egyidejű beültetése náluk továbbra is növelheti a kezelés sikerességét.