Vulkánkitörés miatt kerülnek a repülők Izlandon

Vágólapra másolva!
Az Izland legnagyobb gleccsere alatt rejtőzködő tűzhányó kitörése miatt kénytelenek útvonalat változtatni a repülőgépjáratok a szigetország keleti része fölött.
Vágólapra másolva!

A kelet-izlandi Grímsvötn-tűzhányó kitörései november 1-jén, hétfőn este kezdődtek. A Vatnajokull-glecccser jegét áttörve a vulkán koromfekete hamut lövell ki, ami 13 km magasságig jut fel. "Vulkáni hamufelhőbe berepülni rendkívül veszélyes. A szennyeződés mind a négy hajtóművet működésképtelenné teheti" - nyilatkozta Bergthor Bergthorsson, az izlandi civil repülést koordináló hivatal munkatársa. A szakemberek arra számítanak, hogy a hamufelhőt a légáramlatok a norvég partok felé sodorják.

A Vatnajokull környéke gyéren lakott terület, ezért kitelepítéskere nem kell felkészülni. Annál nagyobb gondot okozhat, ha a kitörések megolvasztják a gleccser jegét: a hatalmas víztömeg nagy kárt tehet a tűzhányótól délre eső utakban. Azt, hogy milyen erősségű kitörések következnek és meddig fog tartani a tűzhányó aktivitása, nem lehet tudni - mondta el Hjorleifur Sveinbjornsson, az izlandi meteorológiai szolgálat geológusa. Lehet, hogy néhány napon belül alábbhagy, de az is előfordulhat, hogy még hetekig ontja a hamut a Grímsvötn.

Izlandon legutóbb 2000-ben a sziget egyik legnagyobb vulkánja, a Hekla lépett működésbe.