Génekkel orvvadászok ellen

Vágólapra másolva!
Az elefántok agyarából vett DNS-minta segíthet az elefántcsont-kereskedelem visszaszorításában.
Vágólapra másolva!

Az elkobzott elefántcsontokból nyert DNS-minta segíthet a természetvédőknek és a rendőrségnek annak a megállapításában, hogy mely területeken vannak az állatok hatványozottan kitéve az orvvadászok támadásainak.

1989 óta, amikor az elefántcsont-kereskedelmet betiltották, az orvvadászok Afrika nyílt szavannáiról átköltöztek a sűrű esőerdőkbe, hogy ne lehessen őket a levegőből észrevenni. A veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) alapján most a földfelszínen szerveznek őrjáratokat, hogy az orvvadászok és az általuk megcsonkított állatok tetemeinek nyomára bukkanjanak. Sajnos az őserdei őrjáratok lebonyolítása lassú és nehézkes, így a pusztítások gyakorlatilag változatlanul folytatódhatnának akár évtizedekig is.

Most azonban egy új, géntechnológiai eljárás segítségével úgy tűnik, lokalizálni lehet azokat a területeket, ahol az elefántok veszélyben vannak.

Sam Wasser, a Seattle-i Washington Egyetem professzora és kollégái Afrika 28 különböző területén élő elefántok trágyája alapján elemezték az állatok DNS-ében lévő variációkat. Az adatok segítségével egy térképet készítettek, amelyen a különböző génmintázatú állatok elterjedését ábrázolták.

Az esőerdőkben az elefántok olyan zárt közösségekben élnek, amelyek még egymástól is elszigeteltek. Minden populáció egyedi DNS-mintával rendelkezik, így gyakorlatilag 100%-os pontossággal meghatározható, hogy Nyugat-, vagy Közép-Afrika melyik részéről származik egy adott példány. A genetikai keveredés valamivel nagyobb a kelet- és dél-afrikai elefántkolóniák esetében, de a találati arány még így is kb. 80%.