Eldőlhet az emberi klónozás ügye az ENSZ-ben

Vágólapra másolva!
Az ENSZ tagországai között 2001 óta folyik a vita az emberi klónozás szabályozásáról, illetve betiltásáról. A szervezet Emberi Jogi Bizottsága október 21-22-én tárgyal újra a kérdésről. Az  ENSZ-küldöttek igen eltérő álláspontokat képviselnek, ezért komoly vita várható. A helyzetet a jelenleg folyó amerikai elnökválasztási küzdelem is befolyásolja.
Vágólapra másolva!

Az emberi klónozás teljes körű tilalma mellett 60 ország foglal állást, köztük latin-amerikai és európai katolikus országok, de ez a célja az Egyesült Államoknak is - legalábbis a jelen helyzet szerint. Ezen országok törekvése szerint a tilalom nemcsak a reprodukciós célú klónozást érintené, hanem kiterjedne az úgynevezett terápiás (gyógyászati) célú klónozásra is. A klónozás kérdésében elfoglalt álláspont nagyrészt az egyes országok politikai vezetésétől függ, az elmúlt egy év során a korábban e tábort képviselő Spanyolország például - a márciusi baloldali győzelmet hozó kormányváltásnak köszönhetően - enyhített álláspontján.

Belgium és további mintegy 20 ország - így Nagy-Britannia, Franciaország és Japán - azt szeretne elérni, hogy tiltsák meg az egész szervezet létrehozását célzó reproduktív klónozást, ám a terápiás klónozást engedélyeznék, mivel az számos betegség gyógyításában nyújthat segítséget, embrionális őssejtek előállítása révén.

Ami az Amerikában jelenleg zajló elnökválasztási előkészületeket illeti, George Bush jelenlegi elnök a teljes körű tilalomért áll ki, míg kihívója, John Kerry támogatja a terápiás célú klónozást. Az amerikai választási kampány mindenképpen érinti az ENSZ-ben folyó csatározásokat: akik a klónozás részleges engedélyezése mellett lobbiznak, abban bíznak, hogy az Emberi Jogi Bizottság az októberi ülésen, tehát az amerikai elnökválasztás finise előtt nem dönt a kérdésről - így abban az esetben, ha John Kerry nyer november 2-án, akár meg is változhat az USA állásfoglalása, és a terápiás célú klónozást támogatók tábora megerősödik.

Szakértők szerint nehéz megjósolni az Emberi Jogi Bizottság ülésének jövő heti kimenetelét: tovább késik-e a végső döntés, vagy végre határozat születik? Nagyon is lehetségesnek tűnik egy harmadik verzió is: a két oldal nem egyezik meg, pontosabban megállapodnak abban, hogy mivel nincs kompromisszumos megoldás, ne szülessen nemzetközi szabályozás az emberi klónozásról. Ebben az esetben a jelen állapot marad fönn: továbbra is minden állam saját hatáskörébe tartozhat az emberi klónozás szabályozása, illetve tiltása.