Vágólapra másolva!
Elindult az orosz Szojuz TMA-5-ös jelzésű űrhajón a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a következő féléves időszakra kiválasztott amerikai-orosz legénység október 14-én, csütörtök reggel a kazahsztáni Bajkonurból.
Vágólapra másolva!

Az indítás a Moszkva melletti irányítóközpont közlése szerint rendben zajlott le. Az űrhajósok - az amerikai Leroy Chiao és az orosz Szalizsan Saripov - várhatóan két nap múlva dokkolnak a Föld körül majd 400 kilométeres magasságban keringő űrállomáson. Velük együtt indult a világűrbe Jurij Sargin, az orosz kozmikus csapatok alezredese is, aki azonban csak nyolc napot tölt el az ISS-en - írja az MTI.

A jelenleg az ISS-en tartózkodó űrhajósok, az orosz Gennagyij Padalka és az amerikai Michael Fincke fél éves szolgálat után térnek vissza a Földre.

Amióta a Columbia amerikai űrrepülőgép 2003. február 1-jén felrobbant, az ISS személyzetének rendszeres cseréje és az űrállomás utánpótlása kizárólag az orosz személy- és teherszállító űrhajókkal történik. A NASA várhatóan 2005 májusa előtt nem újítja fel emberes repüléseit.