Új lávakupola jelent meg a St. Helens vulkánon

Vágólapra másolva!
Gőz és füst tört a felszínre az Egyesült Államok Washington államában található Mount St. Helens tűzhányóból, amely földrengések kíséretében három hete ismét aktivizálódott. A kitörések jelenleg új lávakupolát hoznak létre, közvetlenül a régi mellett.
Vágólapra másolva!

A láva felfelé nyomulása már október 11-én, hétfőn megkezdődött a Seattle-től 170 kilométerrel délre található St. Helensben, és emiatt lecsendesedtek a rengések. A tűzhányó kürtőjében meg is jelent a láva, amely nem nagyon folyós, hőmérséklete közel 540 Celsius-fok. A feltörő láva nem olyan látványos, vörösen izzó, mint például a Hawaiin található vulkáné, és a kráteren kívülről alig látható - magyarázza Jon Major, az amerikai geológiai kutatóintézet (USGS) Washington állambeli obszervatóriumának munkatársa. Az új lávadóm magassága már több mint 100 méter.

A St. Helensen új lávakupola legutóbb az 1980-as májusi kitörés után néhány hónappal kezdett kialakulni. Akkor hat évig tartott, míg ismét kitört a vulkán.

A geológusok szerint a vulkán a következő hetekben továbbra is gőzt fog kilövellni. A szakemberek még mindig valószínűnek tartják, hogy a kitörés bekövetkezik, noha a múlt héten lejjebb szállították a kitörésveszély szintjét. Az előrejelzések szerint semmi esetre sem kell az 1980-ashoz hasonló erősségű kitöréstől tartani.