A magyar származású Nobel-díjasról

Vágólapra másolva!
A kémiai Nobel-díj izraeli kitüntetettjei még arról sem tudtak, hogy egyáltalán versenyben vannak a kitüntetésért. A karcagi születésű Avram Hershkót egyik rokona hívta fel telefonon a jó hírrel.
Vágólapra másolva!

A kémiai Nobel-díj egyik kitüntetettje, a magyarországi születésű izraeli tudós, Avram Hershko éppen uszodában volt négy unokájával, amikor értesült arról, hogy megkapta a rangos elismerést. A 71 éves kutatót egyik rokona hívta fel telefonon a jó hírrel.

Hershko két kollégájával, az izraeli Aaron Ciechanoverrel és az amerikai Irwin Rose-zal osztozik a díjon. Az elismerést azzal érdemelték ki, hogy kiemelkedő eredményeket értek el a fehérjék anyagcseréjével kapcsolatos alapvető kutatásaikban.

Hershko Haifa izraeli kikötővárosban fekvő szerény lakásában tartott sajtótájékoztatóján a virágcsokrokkal körbevett két izraeli tudós kifejezte reményét, hogy munkájukkal hozzájárulnak a rák gyógyítása felé vezető folyamat előbbre viteléhez. Mint Ciechanover elmondta, egy amerikai gyógyszerforgalmazó cég már piacra dobott egy készítményt, amelyet kutatásaik alapján fejlesztett ki. "Nem arról van szó, hogy útban van a rákot legyőző csodaszer" - hűtötte le a kedélyeket Hershko. "Hiszek azonban abban, hogy a munkánkat alapul véve előrelépés történhet a rák kezelése terén" - tette hozzá a hat unokája gyűrűjében nyilatkozó tudós. A két kutató elmondta azt is, mennyire büszkék arra, hogy egy kis ország állampolgáraiként kaptak Nobel-díjat. "Kis ország lévén (Izraelben) nincsenek meg azok a feltételek, amelyek között a hatalmas laboratóriumok az Egyesült Államokban vagy más helyeken működnek" - mutatott rá Hershko.

A jelenleg Haifában élő 67 éves Avram Hershko karcagi kötődésű: 1937-ben született a nagykun városban, és a Ferenc nevet kapta. 1947-ben tízévesen vándorolt ki szüleivel Izraelbe - mondta el a kutatóról egyik Karcagon élő unokatestvére, Herskó Gyula. Jelenleg is áll az lakóház, ahol Ferenc kisgyermekként töltött néhány évet, majd a család felköltözött Budapestre, onnan pedig továbbmentek Izraelbe - tette hozzá az unokatestvér, aki a helyi kórház szülész-nőgyógyásza. Mint elmondta, immár Nobel-díjas rokona Izraelben szerzett diplomát és Haifában, a Rhambam kórházban dolgozik.